Prøv avisen

Nyt teleudspil skal bringe Danmark i digital balance

Dårlig bredbånds- og mobildækning skal være en saga blot i 2020, mener regeringen. Derfor har den netop præsenteret et nyt teleudspil, hvor man blandt andet forlænger og forhøjer bredbåndspuljen med 60 millioner. Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix

Især yderområderne er ramt af dårlig mobildækning, og derfor vil regeringen med nyt teleudspil sikre god dækning for alle i Danmark. Landet skal ikke inddeles i et a- og b-hold på det digitale område, siger minister

De fleste har nok prøvet det. Man sidder et sted i Danmark og forsøger at tale i telefon, men lyden skratter. Forbindelsen er nærmest ikke-eksisterende, og man kan heller ikke få sendt en sms, endsige oprette forbindelse til internettet.

Men dårlig bredbånds- og mobildækning skal være en saga blot i 2020, mener regeringen. Derfor har den netop præsenteret et nyt teleudspil, hvor man blandt andet forlænger og forhøjer bredbåndspuljen med 60 millioner, så den er på 100 millioner for i år, og målretter den mod tyndt befolkede områder. Samtidig stilles der krav til teleselskaberne om at sætte master op i tyndtbefolkede områder og om at levere bedre dækning på 25.000 udvalgte adresser spredt over hele landet, hvor det lige nu halter.

Det er tiltrængt, for især i yderområderne har befolkningen lidt under den dårlige dækning, siger Thomas Haagendal, seniorkonsulent hos konsulenthuset Netplan og teleekspert hos ingeniørforeningen IDA.

”Den ringe mobildækning findes de steder, der ligger langt fra de større byer. På det, du kan kalde ’vandkantsdanmark’, og også for eksempel på visse trafikerede strækninger, hvor der ikke er ret mange mennesker,” siger Thomas Haagendal.

Teleselskaberne skal kunne levere en minimumshastighed på 30 megabit til 20.000 udvalgte husstande og 50 megabit til 5000 andre udvalgte adresser. Adresserne ligger især i landområder uden for de større byer. Der er eksempelvis lagt an til ”markant bedre dækning” i en del områder mellem Silkeborg og Randers, Nordvest- og Sydsjælland og det nordlige Fyn. Et grundelement i udspillet er at bringe Danmark bedre i balance, fortæller energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

”Vi skal ikke have et Danmark inddelt i et a- og b-hold på det digitale område. Derfor stiller vi nogle massive dækningskrav omkring fællesudbuddet. Vi skal have et ambitionsniveau om, at selvom man bor i et landdistrikt, skal man have god dækning,” siger han.

Senest man indgik et teleforlig var i 1999, før der var noget, der hed smartphones, og tilgang til hjemmesider på mobiltelefoner slet ikke var en mulighed. I dag har de fleste danskere højteknologiske mobiltelefoner og anser det som en regulær nødvendighed i dagligdagen.

Men dækningen er ikke fulgt med teknologiens udvikling. I en undersøgelse, som dataleverandøren Userneeds sidste år gennemførte for IDA, svarede 10 procent af respondenterne på landsplan, at de var ramt af dårlig mobildækning. Og i landområderne og i byer med under 1000 indbyggere angav henholdsvis 25 og 23 procent, at de havde dårlig eller meget dårlig dækning. Faktisk har det bidraget til, at både borgere og virksomheder har fravalgt at bosætte sig i nogle af de dårligst dækkede områder, siger Thomas Haagendal.

”Det er der ingen tvivl om, og det hører vi også fra kommunerne. Man vil jo gerne have kunder i butikken, og det fordrer, at der er god dækning og teleinfrastruktur,” siger han.

Det holder ikke, understreger Lars Christian Lilleholt.

”At nogle vælger ikke at bosætte sig i et område på grund af dårlig dækning, skal vi have gjort op med,” siger han.

Den basale mobildækning skal sikres, mener også Knud Erik Skouby, professor på Aalborg Universitet København ved Institut for Elektroniske Systemer. Men man kan komme til at overgøre tingene i forhold til, hvor hurtig dækningen skal være, mener han.

”Man bør selvfølgelig sikre en basal dækning. Men det kører lidt begge veje – der skal være en rimelig teleinfrastruktur, men hvis folk har specielle ønsker med særligt høje hastigheder, må de også tænke på, hvor de bosætter sig. Ellers mudrer vi debatten,” siger Knud Erik Skouby og tilføjer, at man ofte i de dårligt dækkede områder kan opnå en bedre forbindelse ved at skifte teleselskab.

Ifølge energi- forsyning- og klimaministeren handler satsningen på meget hurtig dækning om, ”at vi må opdatere til den tid, vi lever i”.

”Jeg arbejder hver dag målrettet på, at vi når så langt, at flere og flere husstande får bedre bredbånd og mobildækning. Det har betydet, at der er 7000 husstande, som har fået en bredbåndsforbindelse, de ellers ikke ville have fået. Vi har høje ambitioner, og dem skal vi gerne indfri,” siger Lars Christian Lilleholt.