Trods dystre udsigter er der masser af håb for 2015

Seks danskere giver deres bud på et lyspunkt for det nye år i en tid, hvor det ellers er let at få øje på store problemer og konflikter, som stadig står uløst ved indgangen til 2015

Hvad tør vi håbe på og glæder os over på den sidste dag i året? Arkivfoto: Nytåret skydes ind ved Sortedam Dossering i København
Hvad tør vi håbe på og glæder os over på den sidste dag i året? Arkivfoto: Nytåret skydes ind ved Sortedam Dossering i København.

Næppe noget år siden den kolde krig har på forhånd set så dystert ud som 2015.

Ny kold krig med Rusland, terrorkrig i Mellemøsten, uløst klimakrise, fortsat ebola-epidemi og flere flygtninge på verdensplan end nogensinde.

Vi har bedt seks danskere pege på et lyspunkt for 2015. 

De seks personer er henholdsvis leder af Grundtvigakademiet og redaktør af Dansk Kirketidende Birgitte Stoklund Larsen, vært på Deadline og forfatter Martin Krasnik, litterær direktør ved Gyldendal Johannes Riis, borgmester i Lejre Kommune Mette Touborg og astronom og astrofysiker, lektor ved Niels Bohr-instituttet, Københavns Universitet Anja C. Andersen.

Men først udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

 
 

Martin Lidegaard (R), udenrigsminister

Se Ritzau: Lidegaard fastholder: EU kan presses til Israel-sanktioner. ARKIVFOTO: Udenrigsminister Martin Lidegaard inden udenrigspolitiske nævns møde. (Foto: ERik Refner/Scanpix 2014)
Se Ritzau: Lidegaard fastholder: EU kan presses til Israel-sanktioner. ARKIVFOTO: Udenrigsminister Martin Lidegaard inden udenrigspolitiske nævns møde. (Foto: ERik Refner/Scanpix 2014) Foto: Erik Refner

”Mit største håb for 2015 ville være, at vi fik fred i Syrien, men det ved jeg ikke, om jeg tør tro på. Skal jeg være mere realitistisk i min vurdering, vil jeg pege på, at 2015 meget vel kan blive året, hvor vi vinder krigen over ebola-epidemien i Afrika, og at den irakiske regerning vil genvinde kontrollen over eget territorium. Vi har set træningen af den nye irakiske regeringshær bære frugt og har nu både en regering og en regeringshær, som inkluderer alle landets befolkningsgrupper. Og militært set er ISIL (terrorbevægelsen, der også er kendt som Islamisk Stat, red.) ikke særlig stærke i Irak, så det burde ikke være en uoverkommelig opgave. Desværre er ISIL anderledes stærke i Syrien, og derfor er udsigt til fred her så usikker, at det er svært at tro på, den kommer i 2015.” 

Birgitte Stoklund Larsen, leder af Grundtvig-Akademiet, redaktør af Dansk Kirketidende

Birgitte Stoklund. Leder af Grundtvig Institutet der har til huse i Vartov,København. Foto fra kontoret på institutet. Til serien om arbejdsværelser.
Birgitte Stoklund. Leder af Grundtvig Institutet der har til huse i Vartov,København. Foto fra kontoret på institutet. Til serien om arbejdsværelser. Foto: Arkivfoto

”Hvis jeg skal sige én enkelt ting, som virkelig giver anledning til håb, så er det, at det er blevet mindre farligt for kvinder at blive mødre. Helt basalt og meget glædeligt. Der er stadig for mange, der dør i udviklingslandene i forbindelse med fødsel og graviditet, og FN’s 2015-mål er ikke nået, men det er meget opløftende, at det over de sidste 25 år er lykkes at halvere mødredødeligheden. Det er helt enkle ting, der skal til, uddannelse og hygiejne, og det virker faktisk rundt omkring. Tænk, hvis man havde vilje til og med lige så enkle midler kunne gøre noget ved klimakrisen.

Martin Krasnik, forfatter og Deadlinevært på DR2

Journalist Martin Krasnik
Journalist Martin Krasnik Foto: Claus Bech

 ”Uvenskab kan hurtigt blive en dårlig vane, hvor man næsten glemmer, hvorfor man bygger fjendebilleder op omkring hinanden. Det er der desværre mange eksempler på over hele verden, hvor konflikter ofte kan køre fast i generationer, mens parterne fastholder hadet til hinanden uden at tænke over, om man i stedet kunne forsøge at finde hinanden. Derfor har jeg den seneste uge gået og glædet mig over, at det ser ud som om, at der er sket en form for forbrødring mellem de gamle ærkefjender Cuba og USA. Den konflikt har jo netop varet så længe, at parterne til sidst ikke kunne huske, hvad den handlede om. 

Nu må vi se, hvor meget der ligger i forsoningen. Men den viser, at politiske uvaner kan brydes, hvis viljen er til stede. For den forsoningsaftale, som de to ledere af USA og Cuba nu har lavet, kunne man egentlig have lavet for 20 år siden. Og det samme kunne man sige om mange af verdens andre konflikter. Hvis to politiske ledere har modet til at gøre op med gammelt fjendskab, kan man opnå forsoning. Jeg tvivler på, at man ville kunne overføre deres velvilje direkte til Mellemøsten, men det ville dog være dejligt, hvis palæstinenserne og israelerne mødte hinanden på samme måde. For fred kræver en vilje til, at man begynder at fortælle en anden historie om hinanden.”

Mette Touborg (SF), borgmester i Lejre Kommune

Borgmester,   SF,   Mette Touborg. Fotograferet hos økologisk landmand.
Borgmester, SF, Mette Touborg. Fotograferet hos økologisk landmand. Foto: Claus Bech/Scanpix

”2015 bliver året, hvor modtrends i forhold til en fortsat industrialisering af landbruget for alvor bryder igennem. Ø-mærket fylder 25 år og har langt større gennemslagskraft end tidligere. Der findes en skov af økologiske producenter og madhåndværkere, og der vokser hele tiden nye frem. I min egen kommune har vi blandt andet to mikrobryggerier og verdens bedste producent af chokolade. Det er et lyspunkt, at den slags initiativer har meget bredere opbakning end tidligere på tværs af partiskel. Der er en voksende erkendelse af, at lokalt producerede fødevarer med respekt for årstidernes gang er en af løsningerne på klimakrisen. Globalt vokser bevidstheden om, at økologisk drift er et væsentligt bidrag til at brødføde befolkninger.”

Johannes Riis, litterær direktør, Gyldendal

Direktør Johannes Riis.
Direktør Johannes Riis. Foto: Bjarne Lüthcke

”Der er ingen, der kan leve uden håb; men håb er ikke at lide på, det siger al erfaring, og hvis jeg ser tilbage på de håb, der bare i min tid er blevet fæstet ikke alene til historiske personer og begivenheder, men til opdagelser og opfindelser og videnskabelige landvindinger, er specifikke håb kun alt for ofte ikke blevet indfriet; og hvis det endelig er sket, har de haft det med at bringe noget utilsigtet grimt med sig. Men verden står endnu, og mit håb gælder hverken enkeltpersoner eller enkeltfænomener, men den samlede menneskeheds fornuft og selvopholdelsesdrift. Det er summen af den, der på trods af alverdens dårskab, alle misgerningerne og forbrydelserne, fejltagelserne og tilbageslagene har bragt verden frem og sikret, at den står endnu, og mit håb og min tro er, at den vil gøre det en rum tid endnu.”

Anja C. Andersen, astronom og astrofysiker, lektor ved Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet

Anja C. Andersen, Anja Cetti Andersen astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet i København.
Anja C. Andersen, Anja Cetti Andersen astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Institutet i København. Foto: Liselotte Sabroe

”Jeg mener, at der ligger et stort håb i de opdagelser, lægevidenskaben til stadighed gør og vil gøre i det kommende år. Det faktum, at vi lige har fundet ud af, hvordan man kan helbrede patienter for hepatitis C er en god nyhed. Hepatitis C er en virus, som angriber leveren, og det kan udvikle sig til en kronisk sygdomstilstand. Amerikanske forskere fra University of Texas Health Science Centre har testet et nyt lægemiddel mod sygdommen på 380 patienter i Spanien, Tyskland, England og USA. Efter 12 ugers behandling med lægemidlet var 90 procent af patienterne kureret, og efter 24 uger var 96 procent helt raske. Det viser, at vi bliver bedre og bedre til at komme sygdomme til livs.”