Økonomiminister: Bededag er kun starten. Flere reformer kan være på vej

Regeringen har ikke lavet reformplaner for at vinde en popularitetskonkurrence og giver derfor ikke op i forhold til store bededag, siger Troels Lund Poulsen

Regeringen har ikke indledt en popularitetskonkurrence. Afskaffelsen af store bededag står fast og flere upopulære reformer er på vej, siger økonomiminster Troels Lund Poulsen (V). (Arkivfoto). - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Regeringen har ikke indledt en popularitetskonkurrence. Afskaffelsen af store bededag står fast og flere upopulære reformer er på vej, siger økonomiminster Troels Lund Poulsen (V). (Arkivfoto). - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

På dagen hvor regeringens omdiskuterede forslag om at afskaffe store bededag skal førstebehandles i Folketingssalen under store protester ude på slotspladsen, så står økonomiminister Troels Lund Poulsen (S) fast.

- Det at lave om på et samfund giver altid opmærksomhed, og nogle bliver utilfredse og triste, siger han i et interview med Berlingske.

- Omvendt synes jeg, at historien viser, at når man kommer lidt på afstand af de her lidt svære beslutninger, anerkender folk som regel, at det var en god idé, fordi det tilvejebringer de penge, man ikke er for fine til at bruge på offentlig velfærd og andre gode ting.

Store dele af fagbevægelsen raser lige nu over, at regeringen tager livtag med den danske model, og også førende økonomer har sat spørgsmålstegn ved effekten af manøvren.

Men ifølge økonomiministeren vil danskerne nok komme sig over det.

- At folk kommer til at bidrage ved at arbejde lidt mere, en enkelt arbejdsdag på et år, kan jeg ikke se, skal få Danmark til at falde sammen, siger han til Berlingske.

Han peger på, at det ligger i regeringsgrundlagets DNA at reformere det danske samfund samt at udvikle og forbedre dansk økonomi.

Reformbehovet er ifølge økonomiministeren kun vokset under både Lars Løkke Rasmussens regeringer og Mette Frederiksens S-regering med for lidt fokus på at øge arbejdsudbuddet og velstanden. Dermed tager han også selv en del af ansvaret for sin tid som Løkke-minister.

Til gengæld peger Troels Lund Poulsen på, at regeringen er klar til at reformere blandt andet de videregående uddannelser, en SU-reform samt en omsiggribende reform af beskæftigelsesindsatsen og afskaffelse af landets jobcentre plus endnu mere.

- Sådan må det være, fordi det er det ansvarlige at gøre. Vi har ikke lavet det her regeringsgrundlag bare til festlige lejligheder. Det er også derfor, at vi ikke bare giver op i forhold til store bededag, fordi der er kritik, siger han til Berlingske.

Ifølge politiske kommentatorer er det en selvsikker minister i en flertalsregering, der taler.

- Han har købt sig tre et halvt år, hvor han kan gennemføre sin politik, og så må man se, hvad vælgerne så siger derefter, siger den borgerlige kommentator Jarl Cordua til Ritzau.

- Han ved godt, at når store bededag først er afviklet, så er det nogle andre ting, vi går op i, siger han.

Politisk kommentator Hans Engell peger også på, at Troels Lund Poulsen trygt kan regere uden udsigt til et valg i utide.

- Og når man ser regeringsgrundlaget, så må man også regne med, at der kommer mange udspil, som store dele af vælgerne vil være utilfredse med, siger han til Ritzau.

- Troels Lund fedter ikke for vælgerne eller foregøgler, at det bliver let.

Meningsmålingerne viser, at regeringens udspil har kostet her og nu.

- Men det er ikke nødvendigvis sådan, at upopulære beslutninger nu også giver upopularitet på sigt. De fleste danskere har erkendt, at der er en risiko for store revner i velfærdssamfundet, hvis der ikke gøres noget, siger Hans Engell.

/ritzau/