Prøv avisen

Også Liberal Alliance dropper regeringens togfond

Både Venstre og Liberal Alliance er nu ude af forhandlingerne om regeringens togfond

Venstre vendte tommelfingeren nedad til regeringens togfond torsdag. Og fredag er det så Liberal Alliance, der har forladt forhandlingerne, allerede inden de for alvor er gået i gang.

Partiet begrunder beslutningen med både "samfundsøkonomiske og moralske hensyn".

Skatteordfører Ole Birk Olesen frygter, at regeringens planer om at finansiere togfonden med ændrede skatteforhold for de selskaber, der udvinder råstoffer i Nordsøen, vil medføre tab af investeringer og arbejdspladser.

- Løsningen er ikke højere skatter. Det sidste, vi har brug for, er at skræmme flere værdifulde investeringer og arbejdspladser ud af landet, siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

- Udbyttet af olieudvinding i Nordsøen er mindre end i mange andre oliefelter. Derfor er investeringerne forbundet med større økonomiske risici for olieselskaberne. Yderligere skatter vil kun forringe potentialet og afholde selskaberne fra at investere, siger han.

Liberal Alliance mener desuden, at der er et moralsk aspekt at tage hensyn til. Investorerne i Nordsøen er blevet stillet et investerings- og afskrivningspotentiale i udsigt, som regeringens forslag vil rive tæppet væk under, mener partiet.

- Det kan ikke være rigtigt, at for eksempel udenlandske investorer bliver ramt med tilbagevirkende kraft, når de få uger før regeringens udmelding har investeret kæmpe store millionbeløb.

- Det er simpelthen ikke en måde at behandle de samarbejdspartnere, som er så livsvigtige for vækst og beskæftigelse i Danmark, på, siger partiets energiordfører, Villum Christensen.

Togfonden skal investere knap 30 milliarder kroner i bedre offentlig transport og infrastruktur. Det betyder blandt andet nye jernbanespor og en længe efterspurgt elektrificering af det danske jernbanenet.

Pengene skal hentes via en ændret beskatning af de selskaber, der opererer i den danske undergrund i Nordsøen.