Arbejde med vejledning til omskæring taber opbakning: Den er ”absurd” og ”uforsvarlig”

Først forlod narkoselægerne arbejdet med rituel omskæring af drengebørn, og nu følger jordemødrene og sundhedsplejerskerne efter

Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin kan ikke stå inde for omskæring af smådrenge i lokalbedøvelse.
Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin kan ikke stå inde for omskæring af smådrenge i lokalbedøvelse. . Foto: Iris/Ritzau Scanpix

I dag vil Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin over for Folketingets Sundhedsudvalg forklare, hvorfor de ikke kan stå inde for omskæring af smådrenge i lokalbedøvelse. Det oplyser selskabets formand, overlæge Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

Efter narkoselægernes vurdering er det nemlig uforsvarligt og smertefuldt at omskære små drenge i privat regi, også selvom der skal være en læge til stede. Og så har arbejdsforløbet været ”absurd”, lyder det fra Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

”Vi var inviteret af Styrelsen for Patientsikkerhed for at forny et notat fra 2014 om ikke-medicinsk drengeomskæring, og det har været en ganske utilfredsstillende oplevelse. Nu skal notatet så laves om til en vejledning, men konklusionerne er skrevet på forhånd. Det er mildest talt absurd og ikke noget, vi kan forsvare at være med til,” siger han.

Også jordemødrene og sundhedsplejerskerne har nu meldt sig ud af samarbejdet om en vejledning i forbindelse med rituel omskæring

Formand for Dansk Jordemoderfagligt Selskab, Katja Schrøder, oplyser således, at man har besluttet sig for ikke at deltage i det videre forløb, fordi man ikke ønsker at stå som faglige rådgivere på vejledningen, eftersom man ikke kan levere faglig rådgivning på noget, ”der ligger så langt udenfor vores kompetenceområde som børnekirurgi og -anæstesi.”

Videre oplyser hun, at der i selskabets bagland har været bekymring for, at man ville være med til at blåstemple en proces og et indgreb,”som man dybest set helst så, at man ikke foretog”.

Til gengæld vil jordemødrene gerne bidrage til en eventuel vejledning om, hvordan man bliver bedre til at informere kommende forældre, oplyser Katja Schrøder.

Fra Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker meddeler formand Susanne Rank Lücke, at man også trækker sig.

”Det var vores håb, at vi kunne byde ind med idéer til, hvordan vi bedre informerer forældre, bedsteforældre og sundhedsplejersker, men det virker ikke til, at det er muligt, derfor har vi valgt at gå ud af samarbejdet.”

Tilbage i 2016 offentliggjorde danske sundhedsplejersker sammen med fagfæller i de øvrige nordiske lande en resolution, hvor der tages afstand fra at foretage ikke-medicinske indgreb på raske børn, før de er gamle nok til selv at tage stilling.

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke at kommentere, at de faglige selskaber for jordemødre og sundhedsplejersker nu også har vendt projektet ryggen.

På en mail skriver styrelsen: ”Vi har aktuelt ingen kommentarer til sagen, da der er sat en proces i gang, hvor der ikke er sat et endeligt punktum”.

Men hos Det Jødiske Samfund ærgrer formand Henri Goldstein sig.

”Det er ærgerligt, at repræsentanter for jordemødrene og sundhedsplejerskerne ser ud til at forlade arbejdet med at lave en opdateret faglig vejledning for drengeomskæring. Det er da bestemt relevant med deres bidrag vedrørende information til forældre, forudsat deres bidrag kan basere sig på fakta frem for personlige holdninger,” siger han.

Udover at fungere som en vejledning, skal Styrelsen for Patientsikkerheds reviderede omskæringsnotat også bruges som vidensbaggrund for Folketingets medlemmer forud for en snarlig afstemning om, hvorvidt alderen for ikke-medicinsk omskæring skal hæves til 18 år.

Afstemningen har afsæt i et borgerforslag, hvor ønsket om en aldersgrænse begrundes med, ”at samfundet har en særlig forpligtelse til at beskytte børns grundlæggende rettigheder, indtil de når en alder og modenhed, hvor de kan overtage dette ansvar selv”.

På mødet i eftermiddag vil Folketingets Sundhedsudvalg lytte til forskellige aktører, deriblandt Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.