Prøv avisen

Olfert Fischer blev søhelt ved en tilfældighed

Olfert Fischer blev født i 1747 og døde i 1829. -- Illustration fra Danmarks Riges Historie.

Olfert Fischer blev slet ikke opfattet som nogen søhelt af sin samtid, men fik prædikatet ved en tilfældighed langt senere, hævder historiker, der er ved at skrive en bog om de sidste 500 års danske søhelte

Den danske søhelt Olfert Fischer, der har lagt navn til korvetten, der blev landskendt under Golfkrigen i 1991, har fået mere hæder og ære i eftertiden, end hans indsats og bedrifter måske egentlig berettigede ham til. Sådan lyder dommen fra fire historikere, der er ved at skrive en b0g om de sidste 500 års danske søhelte.

I modsætning til mange andre søhelte, der blev levende legender, opstod Fischers status som nationalhelt snarere ved en tilfældighed længe efter hans død, fortæller Jakob Seerup, der er ph.d.-studerende og museumsinspektør ved Statens Forsvarshistoriske Museum, til videnskab.dk.

Under Slaget på Reden i 1801, hvor briterne angreb København, var Fischer leder for den danske flådes forsvar. Men i samtiden var det faktisk lavere rangerende folk – ikke mindst Peter Willemoes – der fik heltestatus efter slaget.

– Der var ikke specielt mange, der syntes, Fischer var en helt i dagene efter slaget. Han havde tidligt under slaget fået en hjernerystelse, og det er tvivlsomt, hvor meget han derfor har kunnet lede noget som helst, siger Jakob Seerup.

Fischers ubetydelighed understreges ifølge historikeren af følgende: Da den britiske flådes næstkommanderende, lord Nelson, sendte en delegeret af sted for at forhandle fred, henvendte han sig ikke til Olfert Fischer, som det ellers passede sig. I stedet henvendte han sig direkte til den danske kronprins.

Ifølge Seerup fik Fischer først sin heltestatus mange år efter sin død i 1829. I 1880?erne skulle man navngive et panserskib, der skulle forsvare København. Her blev navnet Olfert Fischer fundet frem og sikrede ham status som en af Danmarks søhelte.

– Jeg tror, det mere eller mindre var en tilfældighed, at det blev ham, siger Jakob Seerup.

I dyrkelsen af Fischer som nationalhelt glemte eftertiden også bekvemt, at Fischer i sin ungdom begik en sexforbrydelse. Som ung løjtnant blev han dømt for "usømmelig omgang" med en prostitueret under en vagt på Holmen i København og derefter degraderet til matros et års tid.

En oplysning, som forskerne kun fandt ved at granske datidens retsprotokoller. For den historie fylder ikke meget – om noget – i de gængse historiske beskrivelser af Fischer.

Hele historien om Olfert Fischer og de andre søhelte er skrevet af hstorikerne Jacob Seerup, Thomas Lyngby, Søren Mentz og Søren Norby og udkommer til maj.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk