Om to dage skal alle elever i skole igen

Mange kan glæde sig til torsdag. Folkeskoleeleverne vender tilbage, og fitnesscentrene åbner. Men festivalerne får dødsstødet. Roskilde og Northside aflyser.

Der vil nu også være "100 procent fremmøde for 5.-8. klasse i grundskolen i hele landet".
Der vil nu også være "100 procent fremmøde for 5.-8. klasse i grundskolen i hele landet". Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Ud på de små timer natten til tirsdag gav et flertal i Folketinget skoleeleverne hverdagen tilbage igen.

Fra på torsdag er der fuldt fremmøde for alle klassetrin, og dermed er det slut for 5.-8.-klasserne med kun at møde hver anden uge. De yngste og de ældste er allerede tilbage.

- Vi har lavet en aftale for genåbning, som tager udgangspunkt i den gode situation, vi står i for øjeblikket i Danmark, og som sikrer, at vi fremadrettet kan åbne på en ansvarlig og fornuftig måde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde.

Med i aftalen er regeringen og alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige.

Hos Venstre glæder formand Jakob Ellemann-Jensen sig over, at det lykkedes at nå til enighed om eleverne i folkeskolen.

- Det, der har været vigtigt for Venstre, det har været vores børn: At de kommer tilbage i skolen og også meget gerne på ungdomsuddannelserne.

- Det første er vi lykkedes med, siger Ellemann-Jensen.

Men ikke det sidste, for eleverne på gymnasierne og de øvrige ungdomsuddannelser må stadig væbne sig med tålmodighed.

Først 21. maj kan de komme tilbage på fuld tid, mens de studerende på de videregående uddannelser den dato kan møde frem halvdelen af tiden.

Med i åbningen 6. maj er til gengæld fitnesscentre og indendørs idræt, som genåbner for "ikke kontaktsport" for personer over 18 år.

Den del af aftalen havde partierne svært ved at nå til enighed om. Fitnesscentrene selv havde ønsket, at det blev uden fremvisning af coronapas af frygt for, at mange medlemmer vil finde det for besværligt.

Men ingen fitness uden pas, hvilket ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lige nu er en nødvendighed.

Men han er tilfreds med, at der er en såkaldt solnedgangsklausul, så brugen af passet udløber til august. Dog ikke på turisme- og rejseområdet.

- Lige nu er det en forudsætning for genåbningen, at mange lader sig teste og dermed har et coronapas. Men vi skal allerede nu diskutere, hvordan vi udfaser det, siger Thulesen Dahl.

Mens andre kan begynde at glæde sig, så må sommerens festivaler se skuffet til. Reelt ligner aftalen et dødsstød for dem, da der maksimalt må være 2000 deltagere ved festivaler mellem 21. maj og 1. august.

Knap var aftalen en realitet, før Roskilde Festival, Northside og Tinderbox, som de første af de store festivaler besluttede at aflyse.

- Vi er knuste over, at vi ikke får mulighed for at samles på vores festival og bidrage til at genskabe de fællesskaber, som coronakrisen har ødelagt for så mange.

- Men vi mødes igen i 2022, skriver Roskilde på sin hjemmeside, mens det fra Northside lyder:

- Vi havde så inderligt håbet, at vi ikke skulle stå her igen, og det er med det tungeste festivalhjerte, vi må meddele, at Northside 2021 er aflyst.

Desuden har flere mindre festivaler kastet håndklædet i ringen - blandt andet Nibe Festival, Vig Festival og Jelling Musikfestival.

Også nattelivet må se til fra sidelinjen, da det ikke er nævnt i aftaleteksten. Men en plan er på vej for, hvornår dansegulvene og drinksglassene igen kan fyldes ude på diskotekerne og klubberne.

Senest i midten af juni skal den være klar.

/ritzau/