Prøv avisen

Ombudsmand var hemmelig kilde bag tamilsagen

ARKIVFOTO 2005 af ombudsmand Hans Gammeltoft Hansen-- Efter et kvart Ârhundrede som Folketingets Ombudsmand gÂr Hans Gammeltoft-Hansen af ved udgangen af januar 2012. Det meddeler han Folketinget. Han skal efter ombudsmandsloven give besked senest seks mÂneder f¯r, han ¯nsker at fratrÊde. Hans Gammeltoft-Hansen har sendt sit brev, inden Folketinget gÂr p sommerferie efter den forlÊngede samling. Se RB 06.06.2011 13:44 Foto: Kristian Juul Pedersen

MED AFSTEMNING Ombudsmand Hans Gammeltoft var kilde til afslørende artikler om tamilsagen. Venstre opfordrer ham til at gå

Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, var i 1990 hemmelig kilde til flere afslørende artikler i Weekendavisen om tamilsagen, der senere kostede den daværende borgerlige regering livet, skriver Politiken.

Det kan man læse i en kommende bog om Politikens nu afdøde chefredaktør Tøger Seidenfaden, som tidligere var chefredaktør på Weekendavisen.

LÆS OGSÅ:
Ombudsmand går af, mens sagsbunken topper

I bogen afslører han, at Folketingets ombudsmand var den centrale kilde bag Weekendavisens artikler.

- Jeg ville ikke have trykt historien i Weekendavisen, hvis Nils Ufer ikke havde fortalt mig kilden. Han fortalte mig om Gammeltoft-Hansens rolle, og jeg vidste, at det var ombudsmanden, der var Ufers kilde, fortæller Seidenfaden i bogen.

Hans Gammeltoft-Hansen har netop bebudet sin afgang som ombudsmand. Han erkender, at han flere gange gav oplysninger til Nils Ufer.

- Bagefter indså jeg, at jeg ikke havde været så påpasselig, som jeg skulle have været, og det tog jeg ved lære af. Og jeg kan jo ikke sige andet i dag, end at jeg beklager det, siger Gammeltoft-Hansen.

Ombudsmanden var ikke selv til stede ved de fortrolige afhøringer, men fik sin viden, fordi de involverede fortalte ham om det, efter han selv var færdig med sagen.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, vil ikke fyre Gammeltoft-Hansen, men opfordrer ham til selv at tage konsekvensen af sin åbenmundethed:

- Ombudsmanden skal stå som symbolet på upartiskhed, etik og urørlighed. Uanset om det er bevidst eller uforsigtighed, er det en alvorlig sag at referere fra retsmøder, og Gammeltoft-Hansen skal gøre op med sig selv, om han skal bestride jobbet den sidste tid, siger Kristian Jensen.