Omsorg nedprioriteres på hospitalerne

Hospitalernes nødplan virker ikke, og mange ældre ligger på gangene. Personale betegner situationen som kaotisk

Det er blevet en stressende affære at være indlagt på de danske hospitaler.

Omsorgen og samtalerne med sygeplejerskerne er blevet kortere. Og privatlivet krænkes for de mange patienter, som har fået en sengeplads på gangen, eller som er stuvet ind på for små stuer. Dette er bare nogle af konsekvenserne af, at Danmarks hospitalsvæsen fra indledningen af 2009 er blevet tvunget i knæ af et usædvanligt stort antal patienter. Særligt ældre med influenza er årsag til travlheden, oplyser hospitalerne.

En nødplan har hidtil sikret, at hospitalerne i hovedstaden kunne overdrage patienter til nabohospitalet i tilfælde af overbelægning. Men alle hospitaler er nu så pressede, at de afslår at hjælpe hinanden.

Hvert år kommer der som regel en periode omkring januar, hvor vi har overbelægning og må løbe endnu stærkere. Men det har aldrig været så slemt som nu. Normalt kan vi ringe til andre hospitaler, som kan hjælpe, men lige nu er der ikke nogen steder at få hjælp, siger Ingelise Aarøe, ledende oversygeplejerske på medicinsk afdeling på Frederiksberg Hospital.

Her har man en overbelægning på 20 til 25 procent, og problemet har stået på siden julen. Også Bispebjerg Hospital i København beretter om overbelægning, og at det går ud over både service, omsorg og privatliv til patienterne. Situationen er direkte kaotisk mellem kl. 12 og 16, når raske patienter skal ud og syge patienter skal ind, fortæller vicedirektør Janne Elsborg.

Vi skal nok sikre, at de patienter, som har akut behov for behandling og pleje, får det. Men servicen og omsorgen er ringere end sædvanligt, og samtalerne med patienterne er kortere, siger hun.

På Herlev Hospital kalder den ledende oversygeplejerske situationen den værste i 25 år, oplyser TV 2, og overbelægningen er nu et faktum i store dele af landet. Det gælder på både Helsingør Hospital, Hillerød Hospital, Frederikssund Hospital, Holbæk Sygehus og Slagelse Sygehus.

Regionshospitalet Randers fortæller om en overbelægningsprocent på 50, hvilket også har sendt patienter på gangene. Det får den ansvarlige for Region Midtjyllands Hospitaler, og samtidig formand for Danske Regioner, Bent Hansen, til at undre sig.

I vores region er det meget, meget lang tid siden, at vi har haft patienter på gangene. Det er en meget speciel situation, siger han.

Ifølge ledende oversygeplejerske Ingelise Aarøe fra Frederiksberg Hospital er der flere årsager til, at patienterne klumper sig sammen på hospitalerne.

Mange ældre over 65 år er blevet indlagt med influenza og følgesygdomme. Mange af dem har i forvejen en kronisk sygdomme som eksempelvis diabetes eller lungesygdomme, så de bliver meget svækkede af en influenza, siger hun.

En medvirkende årsag til det store rykind i januar er, at det tætte indendørs samvær mellem familiemedlemmer i julen har ført til, at mange har smittet hinanden med influenzavirus. Derfor har Ingelise Aarøe en opfordring til de danskere, der endnu ikke er blevet syge.

Få luftet ordentligt ud, få noget frisk luft og sørg for at vaske hænderne, hvis du har trykket hånd med en, som ser lidt rødøjet og forkølet ud.

hall@kristeligt-dagblad.dk