Omsorgssvigtede børn i velstillede familier overses

Ny undersøgelse viser, at mange af de børn, der oplever omsorgssvigt på grund af forældrenes alkoholmisbrug, kommer fra velstillede og på overfladen velfungerende familier. Digteren Dan Turélls datter var et af de børn. Nu fortæller hun sin historie

En undersøgelse fra TUBA viser, at tre ud af ti omsorgssvigtede børn kommer fra familier, der har en indkomst over gennemsnittet. Modelfoto.
En undersøgelse fra TUBA viser, at tre ud af ti omsorgssvigtede børn kommer fra familier, der har en indkomst over gennemsnittet. Modelfoto.

Lotus Turéll var altid på vagt som barn. For udenforstående var det svært at få øje på hvorfor. Som datter af digteren Dan Turéll voksede hun op i et privilegeret og kreativt hjem på en af Københavns bedste adresser. Det var alt det, der lå under overfladen, der skræmte Lotus.

Alkoholen, fortvivlelsen og ensomheden.

I dag fortæller hun i Kristeligt Dagblad historien om en barndom, der trods de bedste intentioner gik af led i druk og omsorgsvigt.

Læs hele hendes historie her 

Og Lotus Turéll er langtfra det eneste barn af en velstillet familie, der har oplevet massive svigt i barndommen på grund af forældrenes alkoholmisbrug. I en ny undersøgelse fra organisationen TUBA, der tilbyder terapi og støtte til unge fra alkohol-familier, har organisationen spurgt 1051 af de unge til deres forældres indkomst.

Tre ud af ti kommer fra familier, hvor mindst én forælder tjener mere end 400.000 kroner. Samme andel kommer fra familier, hvor mindst én forælder tjener 300.000-400.000 kroner, mens fire ud af ti kommer fra familier med en indkomst under 300.000 kroner.

”Det er pæne drenge og dygtige piger fra familier, der på overfladen ser velfungerende ud. De fortæller alle om omsorgssvigt, ensomhed og i nogle tilfælde vold og overgreb. Forældrenes misbrug kan være langt sværere at håndtere for den gruppe børn og unge, fordi der ikke er nogen, der intervenerer. De står fuldstændigt alene med det. 40 procent har aldrig fortalt nogen om misbruget, før de søger os. De har været usynlige og er overladt helt til sig selv,” siger landsleder i TUBA Henrik Appel.

Netop derfor er det vigtigt, at der også målrettes offentlige misbrugstilbud til middel- og overklassens børn, så både de og deres forældre kan sikres tidligere hjælp, siger Lisbeth Zornig, direktør i Huset Zornig og tidligere formand for Børnerådet.

”Man taler om svært socialt belastede nomadefamilier, der flytter fra kommune til kommune for at undgå myndighedernes søgelys, men der er faktisk ret godt snor i de familier. Det er de velstillede, men dysfunktionelle familier, som vi ikke aner eksisterer, der går under radaren. De familier er aldrig i kontakt med myndighederne og er ikke afhængige af midler fra det offentlige system. De bliver ikke opdaget, og de rækker ikke ud efter hjælp, fordi de ikke identificerer sig med tilbud, der altovervejende er formuleret og rettet mod underklassen. Det har voldsomme konsekvenser for deres børn,” siger Lisbeth Zornig.

Skaderne blandt børn af forældre, der har et alkoholproblem, er kendte og vel-dokumenterede, siger Kirsten Mundt, projektleder i Sundhedsstyrelsen.

Depression, angst, koncentrationsbesvær, isolation og i nogle tilfælde spiseforstyrrelser er blandt de typiske reaktioner. Og det uanset hvilken socialklasse, børnene vokser op i.

For de oversete børn af middel- og overklassen er risikoen for, at hemmelighederne fra barndommen rækker langt ind i voksenlivet, imidlertid langt større, siger Lisbeth Zornig.

”Børn i svært belastede familier har dokumentation for, at deres barndom har været vanskelig. Der er typisk ringbind fulde af beviser. Børn som Lotus Turéll har ingen sagsakter. Heller ikke i deres voksenliv har de dokumentation for, hvad der er overgået dem,” siger hun.