Omstridt imam tager til genmæle

Imam Shahid Mehdi tog i går til genmæle over for både mus-limer og presse. Blandt andet trak han tidligere ud-talelser om letpå-klædte kvinder til sig

Som led i Det Islamiske Trossamfunds nye strategi om åbenhed og dialog stillede en omstridt imam, Shahid Mehdi, i går op til debat i moskeen på Dortheavej i København, hvor han tog kraftig afstand fra uligheder mellem mænd og kvinder, tvangsægteskaber og overgreb på kvinder.

Shahid Mehdi blev landskendt, da han i DR2-programmet "Tal med Gud" udtalte sig kritisk om letpåklædte kvinder. For eksempel gav han udtryk for, at kvinder, der ikke er tildækket, selv har skylden, hvis de bliver voldtaget. At han senere har sagt, at han er blevet misforstået, har ikke mildnet kritikerne. Blandt andet har Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, lagt injuriesag an mod ham på vegne af sig selv og landets kvinder.

Forud for debatmødet understregede Shahid Mehdi sine synspunkter over for de 300-400 fremmødte muslimer ved fredagsbønnen.

– Islam giver respekt og rettigheder til både mænd og kvinder. Der er ikke forskel på mænd og kvinders værd. I har brug for hinanden. I kan ikke komme uden om det. Koranen er blevet sendt til både mænd og kvinder. Vi tror på, at mænd og kvinder har lige rettigheder, og mænd skal for eksempel ikke have mere i løn end kvinder, som det sker nogle steder, sagde han til forsamlingen.

– Der er kun forskel på folk i deres gudsfrygtighed. Målestokken er gudsfrygtigheden, og kun Gud kan måle dette, sagde Shahid Mehdi.

Han indrømmer, at han trådte gevaldigt i spinaten, da han på tv udtalte sig om forholdet mellem slør og voldtægt, men føler sig dog misforstået.

– Jeg er dårlig til at formulere mig på dansk og kunne ikke på den korte tid i tv uddybe min mening rigtigt. Jeg respekterer kvinder, men kom til at sige noget forkert, siger Shahid Mehdi og håber, at han med sine udtalelser fredag har gjort klart, at han respekterer kvinden, ligegyldigt hvem hun er, og hvordan hun ser ud.

– Hvis en ting ligger på gulvet, betyder det ikke, at man må stjæle den. På samme måde skal man respektere en kvinde, uanset om hun har intet eller lidt tøj på. Det er personligheden, som skal respekteres, siger han.

Også som en del af trossamfundets nye åbenhed har man inviteret integrationsminister Bertel Haarder (V) til trossamfundets lokaler på Dortheavej til en snak om integration. Han har dog endnu ikke reageret på henvendelsen.

Årsagen er blandt andet, at en række imamer i Danmark, heriblandt Ahmad Abu Laban og den danske imam Abdul Wahid Pedersen, er skuffede over, at de ikke er blandt de 22 gæster, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har inviteret til dialogmøde om integration på tirsdag på Marienborg. Derfor har de udarbejdet deres eget idékatalog om integration, som de nu sender til statsministeren.

/ritzau/