Prøv avisen

Omstridt lømmelpakke er en realitet

- Skærpelserne vil ramme mange flere end de mere hårdkogte typer, som regeringen har i tankerne, skriver advokat Henrik Stagetorn. Fotografiet er fra dem 5. marts 2007 i nærheden af Ungdomshuset på Nørrebro, København, efter at nedrivningen af "Ungdomshuset" var påbegyndt. - Foto: wikimediacommons

Regeringens uropakke mod aktivister er vedtaget i Folketinget

Markante skærpelser af straffene for en række milde forseelser, hvis det foregår i nærheden af grovere ballade, skal afskrække demonstranter fra at lægge politiet hindringer i vejen under klimatopmødet. Eksperter har udtrykt bekymring over bivirkningerne af den såkaldte lømmelpakke, der i går blev vedtaget af regeringspartierne Venstre og De Konservative samt Dansk Folkeparti.

- Skærpelserne vil ramme mange flere end de mere hårdkogte typer, som regeringen har i tankerne, skriver advokat Henrik Stagetorn i et høringssvar fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

En demonstrant kan nu se frem til 40 dage bag tremmer for at sætte sig ned og holde fast i en ven, hvis politiet har bedt vedkommende om at forlade stedet, fordi der er ballade i nærheden.

Direktør i Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen frygter, at stramningerne vil skræmme almindelige borgere fra at benytte deres grundlovssikrede forsamlingsfrihed.

- Hold jer væk. I risikerer, at uroen fanger jer, og så ryger I med, sagde han ved en høring på Christiansborg om det signal, lømmelpakken sender.

Chefpolitiinspektør Per Larsen fra Københavns Politi forsøgte ved samme høring at dæmpe bekymringerne ved at forklare, at politiet vil give demonstranterne lang snor, og at politiets fokus stadig er de hårde typer.

- Men nogle gange udvikler det sig til et ragnarok, og der er det utroligt svært at definere, hvem der har lavet hvad, sagde Per Larsen.

Præventive anholdelser i op til 12 timer og femdoblinger af bødestraffe for ballade og hærværk er også blandt stramningerne. /ritzau/