Omstridt manual kan have ført til selvmord

Siden en selvmordsmanual for nylig blev offentliggjort, har rådgivningstjenesten Livslinien modtaget flere henvendelser fra personer, der ønsker at benytte den. Politikere vil nu se på mulighed for kriminalisering af manualen

En ganske ung pige ville høre, hvor hun kunne finde manualen, så hun kunne benytte den. Og en anden ung pige henvendte sig direkte til Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien, på mail. ”Hun fortalte mig, at hun lider af angst, og hun beskrev, hvordan det blussede op ved, at hun vidste, at manualen var tilgængelig."
En ganske ung pige ville høre, hvor hun kunne finde manualen, så hun kunne benytte den. Og en anden ung pige henvendte sig direkte til Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien, på mail. ”Hun fortalte mig, at hun lider af angst, og hun beskrev, hvordan det blussede op ved, at hun vidste, at manualen var tilgængelig.". Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Den forgangne uge har været en usædvanlig en af slagsen hos Livslinien, som rådgiver selvmordstruede danskere.

For det er godt en uge siden, at foreningen Læger for aktiv Dødshjælp på sin hjemmeside offentliggjorde en udførlig opskrift på, hvordan man kan begå selvmord, og det har rådgivningstjenesten kunnet mærke, fortæller direktør Jeppe Kristen Toft.

”Vi har desværre fået flere henvendelser fra personer, som overvejer at bruge manualen. Blandt andet var der en mand, som vi tidligere har talt med på rådgivningen, som ringede ind for at sige, at manualen var det, der skulle til, for at han ville tage sit eget liv,” siger han.

Og det er ikke det eneste eksempel. En ganske ung pige ville høre, hvor hun kunne finde manualen, så hun kunne benytte den. Og en anden ung pige henvendte sig direkte til Jeppe Kristen Toft på mail.

”Hun fortalte mig, at hun lider af angst, og hun beskrev, hvordan det blussede op ved, at hun vidste, at manualen var tilgængelig. Hun var meget bekymret for, hvordan hun kunne finde på at reagere i en presset situation. Det tager jo ikke mere end 10 sekunder at google sig frem til manualen,” siger Jeppe Kristen Toft, der dog ikke ved, hvordan det er gået disse personer, for Livslinien lægger vægt på anonymitet.

Men han lægger ikke skjul på, at han er bekymret.

”Manualen forsvinder jo ikke sådan lige igen, nu hvor den først er lagt ud,” siger han.

Tidligere overlæge Svend Lings, der er formand i Læger for aktiv Dødshjælp og som den eneste i foreningen åbent har udtrykt sin støtte til manualen, føler sig ikke ansvarlig for de mulige selvmord.

”Der er mange måder at begå selvmord på, og folk gør det, hvis det er det, de ønsker. Manualen er tiltænkt kronisk syge, der lider, og dem tror jeg, der er flere af end dem, som Livslinien taler med, så det kan jeg ikke tage mig af,” siger Svend Lings, der desuden er tiltalt for at have assisteret en mand til at forsøge at begå selvmord.

At lægge en selvmordsmanual offentligt frem på denne måde er da heller ikke ulovligt, fastslår professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

”Det er et stort og tungt ansvar, initiativtagerne påtager sig ved at offentliggøre en opskrift for selvmord, men generelle anvisninger på, hvordan man tager livet af sig selv, er ikke strafbare her i landet, medmindre de retter sig mod bestemte personer,” forklarer han og tilføjer, at straffelovrådet faktisk for 10 år siden afklarede, at der ikke var grundlag for en kriminalisering af den slags manualer, blandt andet fordi hensynet til ytringsfriheden vejede tungere.

Men sagen er så alvorlig, at man bør tage det op igen, mener Merete Nordentoft, der er overlæge ved Psykiatrisk Center København og professor i psykiatri ved Københavns Universitet.

”Det er stærkt bekymrende meldinger, der kommer fra Livslinien. Når der ligger en så skudsikker manual tilgængelig, vil det forøge antallet af de selvmord, der gennemføres. Man kan muligvis trøste sig ved, at der er tale om receptpligtig medicin, men der er jo mange måder at skaffe sig medicin på illegalt. Det har tidligere været vurderet, at man ikke kan forbyde den slags manualer af hensyn til ytringsfriheden, men jeg synes, det er værd at overveje igen, hvordan vi kan forhindre, at den slags materiale bliver tilgængeligt,” siger Merete Nordentoft.

Det samme ønskes fra flere sider i Folketinget. I sidste uge meddelte sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt, at hun vil inddrage justitsministeren og sundhedsministeren i sagen. Og nu vil også Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, gå til sundhedsministeren.

”Jeg er dybt rystet over den manual. Det er utroligt på alle måder, at uddannede læger har så lidt forståelse for, hvad det kan føre til for mennesker med et tungt sind. Vi må drøfte og undersøge, hvad vi kan gøre for at beskytte de mennesker. Vi må rådføre os med vores jurister for at finde ud af, hvad der kan gøres inden for den politiske skive,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).