Prøv avisen

Omstridt museumsbygning får stort millionbeløb af staten

Vikingeskibsmuseets bestyrelse har endnu ikke taget stilling til, om det nuværende museum skal bygges om, eller om der skal bygges et helt nyt museum. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er afsat 160 millioner kroner på finansloven til Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Det er dog stadig uvist, om Dansk Folkepartis ønske om et nyt museum bygget i ”vikingestil” går i opfyldelse

Der var i forvejen meget at glæde sig over i år for Joy Mogensen. Hun er ud over at være socialdemokratisk borgmester i Roskilde også bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet, der huser rester af cirka 1000 år gamle vikingeskibe. Og efter finansloven faldt på plads i fredags, er 2018 blot blevet endnu bedre for hende.

”Det har været et fantastisk år. Vi kan næsten ikke ønske os mere,” siger hun med henvisning til, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti har afsat 160 millioner kroner på den nye finanslov til Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Her er hovedbygningen i en så kritisk tilstand med smuldrende betonkonstruktioner efter mange års slitage og flere stormfloder, at der er risiko for, at det en dag vil kunne gå ud over vikingeskibene.

”Der er virkelig behov for nye rammer. Vi har en arkitektonisk unik bygning, som desværre er bygget på en måde, så den ikke længere beskytter vikingeskibene. Nu har vi fået et fantastisk rygstød til at komme ud og skaffe den endelige finansiering til byggeriet,” siger hun.

Joy Mogensen forklarer, at museet har kæmpet for at få sikret skibene bedre i over 15 år, men har været låst fast af, at bygningen har været fredet. I sommer besluttede politikerne dog at ophæve fredningen af bygningen, hvilket har gjort det muligt at tænke i byggeplaner. Og med pengene fra finansloven begynder et byggeprojekt ligefrem at se realistisk ud.

Museet får i første omgang fem millioner kroner i 2018 samt i 2019, som skal bruges til at undersøge, hvordan man sikrer skibene bedst muligt samt til at udskrive en arkitektkonkurrence. Derudover vil museet få et tilskud på 75 millioner kroner i 2021 og 2022 under betingelse af, at museet selv kan skaffe fondsmidler til resten af byggeriet. Joy Mogensen vurderer, at pengene på finansloven kommer til at dække cirka en tredjedel af byggeudgifterne.

Beslutningen om at bygge et nyt vikingeskibsmuseum er dog blevet mødt med kritik ikke mindst fra arkitektverdenen. Her har flere fremtrædende arkitekter advaret om, at man mister et arkitektonisk hovedværk i Danmark, hvis bygningen forsvinder. Bygningen, der ligger på kanten af Roskilde Fjord, blev opført i 1968 og er tegnet af arkitekten Erik Christian Sørensen. Den er fra den beton-prægede stilperiode brutalismen og blev fredet i 1998.

Bygningen er dog en torn i øjet på Dansk Folkeparti, der igennem længere tid har haft det som en mærkesag at få jævnet den markante betonbygning med jorden og genopbygget museet i en helt anden stil. Står det til partiets kulturordfører, Alex Ahrendtsen, skal den nye museusmbygning være i en decideret ”vikingestil”.

Alex Ahrendtsen sagde i weekenden til Politiken, at han er begejstret for aftalen om at afsætte penge til Vikingeskibsmuseet. Dog fremgår det ikke af finanslovsaftalen, at pengene til Vikingeskibsmuseet skal bruges til at nyopføre et museum i en bestemt stil.

Og Joy Mogensen kender heller ikke til, at der skulle være særlige krav knyttet til pengene om, hvordan museet skal se ud.

Hun forklarer, at bestyrelsen endnu ikke har lagt sig fast på nogle konkrete byggeplaner, og at det stadig ikke er besluttet, om det nuværende museum skal bygges om, eller om der skal bygges et helt nyt museum.

Problemerne med den nuværende bygning er dog ifølge hende så store, at hvis der bliver tale om en ombygning, vil den være så omfattende, at museet vil komme til at se markant anderledes ud end i dag.

”Nu skal vi ud og skaffe penge fra fonde, og de vil selvfølgelig også gerne have noget at skulle have sagt om, hvordan museet i sidste ende skal se ud,” siger hun.