Prøv avisen

Omstridt sædbank meldt til politiet

Omstridt sædbank meldt til politiet Foto: Morten Thun

Sundhedsstyrelsen har meldt sædbanken Nordisk Cryobank til politiet efter ny sag om sygdomsramt sæddonor

Den omstridte sædbank Nordisk Cryobank er blevet meldt til politiet af Sundhedsstyrelsen, oplyser DR Nyheder.

Det sker ifølge DR angiveligt, fordi banken ikke har ageret korrekt, da den fik mistanke om alvorlige bivirkninger ved sæden fra en donor.

For en godt en måned siden var banken involveret i en lignende sag, hvor man ikke havde reageret, da man fik viden om, at en ung donor led af en alvorlig arvelig sygdom, som har vist sig at være gået videre til mindst ni donorbørn.

- Styrelsen har på baggrund af efterfølgende indberetninger fra Nordic Cryobank besluttet at anmelde virksomheden til politiet og indstille virksomheden til bøde, lyder det i en kortfattet besked fra Sundhedsstyrelsen til DR.

Der er ingen oplysninger om den nye sag, men den første sag drejer sig om en mand, som donerede sæd fra 2004 til 2009.

Mindst ni af de i alt 43 børn, der er kommet til verden ved hjælp af sæden, bærer i dag sygdommen NF1, der kan give knuder i kroppen, skæve knogler og i værste tilfælde ondartede svulster.

Allerede i 2009 fik Cryobank den første advarsel om, at et barn af donoren var født med NF1.

Sædbanken informerede Sundhedsstyrelsen om, at manden var sat i karantæne, sådan som loven foreskriver. Men Cryobank fortsatte trods løftet med at benytte sæden.

Sundhedsstyrelsen indskærpede ved den lejlighed over for Cryobank, at de har pligt til straks at sætte donorer i karantæne, hvis der opstår mistanke om arvelige sygdomme.

Sundhedsminister Astrid Krag kalder den seneste udvikling "dybt uheldig":

- Den pågældende virksomhed, hvis den bliver fundet skyldig, vil jo have et stort problem i forhold til at drive sin virksomhed troværdigt, og der må man jo bare sige, at der må ikke kunne sættes spørgsmålstegn ved, om man følger reglerne, siger hun til DR.

Det er ikke lykkedes DR at få en kommentar fra Nordisk Cryobanks direktør, Peter Bower.

Derimod skriver Peter Bowers advokat til DR, at han ikke mener, at Nordisk Cryobank har gjort noget ulovligt, og at man har tænkt sig at klage til flere instanser.