Prøv avisen

Oppositionen er uenig om kontanthjælpsloft

Socialdemokratiets Mette Frederiksen vil ikke umiddelbart ændre det såkaldte kontanthjælpsloft, selvom de øvrige partier i oppositionen kræver den droppet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Mens Socialdemokratiet tøver med at afskaffe kontanthjælpsloftet efter et valg, kræver den øvrige opposition de lave sociale ydelser droppet hurtigst muligt

Det er uacceptabelt, når nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at 44.000 børn vokser op i fattige familier. Derfor skal det omstridte kontanthjælpsloft afskaffes med det samme, hvis den borgerlige regering falder efter et kommende valg. Sådan lyder meldingen fra SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har bebudet, at hun vil være ”børnenes statsminister” og gennemføre et 18-punkts program, der blandt andet går ud på at tage bedre og tidligere hånd om de 14.000 børn, der er anbragt uden for hjemmet, hvis hun vinder valget. Men når det gælder børnefattigdom, vil partiet ikke umiddelbart ændre det såkaldte kontanthjælpsloft. I stedet foreslår Socialdemokratiet at nedsætte en særlig ydelseskommission, der skal undersøge området til bunds, før de nuværende satser ændres.

SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, vil ikke vente på en kommission, men mener, at det omdiskuterede loft skal afskaffes med det samme efter et valg.

”Afskaffelse af kontanthjælpsloftet er SF’s højst prioriterede krav, hvis vi skal støtte en socialdemokratisk regering. Det er fint, at partiet vil nedsætte en kommission, men får oppositionen flertal, bør vi afskaffe kontanthjælpsloftet den første mandag efter, at den nye regering er trådt til. Loftet er designet til at ramme børnefamilier. Samlet har 60.000 børn været ramt af loftet, efter at det trådte i kraft i 2016. Samtidig har det ikke i nævneværdigt omfang fået mennesker i arbejde,” siger Karsten Hønge.

Også De Radikales beskæftigelsesordfører, Rasmus Helveg Petersen, understreger, at afskaffelsen af kontanthjælpsloftet har høj prioritet, hvis partiet skal bakke op om en eventuel socialdemokratisk regering.

”Der kan være grunde til at oprette en kommission, men i forhold til kontanthjælps-loftet kan vi lige så godt springe kommissionen over og afskaffe loftet med det samme, for det skaber børnefattigdom,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Samme holdning har Alternativet og Enhedslisten. Begge partier oplyser, at en hurtig afskaffelse af kontanthjælpsloftet er et politisk kardinalpunkt.

Socialdemokraten Troels Ravn, der er formand for Folketingets socialudvalg, understreger, at Socialdemokratiet finder det ”beskæmmende”, at mange tusinde børn vokser op i fattige familier.

”Det er ikke et velfærdssamfund værdigt. Ydelserne har en betydning, men vi løser ikke sociale problemer ved at fjerne kontanthjælps-loftet. Der var jo også problemer, før loftet blev indført. Derfor skal vi have kigget på, om vi kan finde noget, der er smartere end bare en lav eller en høj ydelse,” siger Troels Ravn.

Politisk kommentator Erik Holstein fra Altinget vurderer, at Socialdemokratiets ønske om at oprette en ydelseskommission blandt andet hænger sammen med, at partiet ikke vil risikere at havne i en situation, hvor det er mere fordelagtigt at være på offentlig forsørgelse end at arbejde.

”Der skal helst ikke være for mange historier i BT og Ekstra Bladet om børnerige familier i en dyr lejlighed, der får en høj familieindkomst, selvom de er på kontanthjælp. Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet gerne vil ændre kontanthjælpsloftet, men de vil have tingene undersøgt til bunds, før de afskaffer det. Det skal være en ændring, der også kan accepteres af en hårdtarbejdende lavindkomst-familie,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at mens en ophævelse af kontanthjælps-loftet er et ultimativt krav, hvis SF i længden skal støtte en socialdemokratisk regering, så er det et blandt flere krav fra De Radikales side.