Oppositionen prøver at tage initiativet fra regeringen. Men det får næppe nogen betydning

Ni partier i opposition forsøger at finde andre milliarder til forsvaret, end dem regeringens bededagsforslag kan skaffe. Men selv hvis det lykkes, dropper regeringen ikke sit upopulære forslag

Søren Pape Poulsen (K) og Alex Vanopslagh (LA) er blandt oppositionens ni partiformænd, som har rettet kritik imod regeringens sløjfning af store bededag.
Søren Pape Poulsen (K) og Alex Vanopslagh (LA) er blandt oppositionens ni partiformænd, som har rettet kritik imod regeringens sløjfning af store bededag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Debatten om at afskaffe store bededag som helligdag og fridag nåede nye dramatiske højder, da Folketinget tirsdag åbnede efter juleferien. En samlet fagbevægelse opfordrede igen regeringen til at droppe idéen – og hvis dét ikke sker, skal oppositionen kræve en folkeafstemning, lød det.

Oppositionen, der består af samtlige ni partier uden for regeringen, har dog sine egne planer. I en fælles pressemeddelelse afviste partilederne blankt regeringens hidtidige ultimatum, at et parti skal stemme for at afskaffe store bededag for at komme med til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig senere på foråret. Regeringen har gjort det til adgangsbilletten – alternativt skal oppositionspartierne finde en anden måde at skaffe de godt 4,5 milliarder kroner årligt, som det koster at nå Natos mål om et styrket forsvar i 2030 i stedet for 2033.

Dette er en politisk analyse.