Optisk bedrag holder demente hjemme

Dyr og fugle, omgivet af stakit og malet på døren, får demente til at stoppe i stedet for at smutte ud i byen

De demente på Plejecenter Lindehøj i Horsens kommer hurtigt på andre tanker, hvis de skulle få lyst til "en tur i byen".

En kunstmaler har omformet deres hoveddør til ren natur med dyr, fugle, blomster og træer, alt sammen indrammet af et stakit.

Og det får beboerne til at stoppe op, fortæller Karin Emig, leder af plejehjemmets demens-afsnit.

- Den malede hoveddør er et optisk bedrag, der gør, at vi på en god måde kan hindre de demente i at åbne døren. Vi mærker tydeligt, at der er faldet mere ro på de beboere, som tidligere har ønsket at forlade stedet, siger Karin Emig i en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

Hun tilføjer, at når de demente står foran "naturen" i form af fugle, blomster og træer, glemmer de alt om, at de rent faktisk er på vej ud.

- I stedet kigger de på motiverne. Det sker også, at de henter en tallerken mælk til katten eller klapper haren, forklarer Karin Emig.

Hvis det står til hende, er den malede dør kun første kreative skridt i bestræbelserne på at gøre de dementes tilværelse så optimal som mulig.

Kunstneren Lena Heegaard har malet motiverne direkte på hoveddøren med en teknik, der også går under betegnelsen muralmaleri.