Durumrulle og påskefrokost: Den Danske Ordbog får 10.000 nye ord

”Crowdfunde” og ”durumrulle” er blandt de 10.000 ord, der nu føjes til Den Danske Ordbog

Den Danske Ordbog er en oversigt over moderne dansk fra cirka 1955 til i dag og opdateres nu med yderligere 10.000 både nye og ”oversete” ord, udtryk og betydninger. Arkivfoto.
Den Danske Ordbog er en oversigt over moderne dansk fra cirka 1955 til i dag og opdateres nu med yderligere 10.000 både nye og ”oversete” ord, udtryk og betydninger. Arkivfoto. . Foto: Per Gudmann.

Indtil for nylig var ”påskefrokost” ikke at finde i den elektroniske version af Den Danske Ordbog. Det var derimod ”julefrokost” og ”søndagsfrokost”. Men en hjørnesten i dansk madkultur fik for nylig endelig sin plads med fyldig betydningsbeskrivelse i det digitale opslagsværk.

Den Danske Ordbog er en oversigt over moderne dansk fra cirka 1955 til i dag og opdateres nu med yderligere 10.000 både nye og ”oversete” ord, udtryk og betydninger. Det sker som led i et stort projekt de næste to år i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, der står bag ordbogen, som findes på hjemmesiden ordnet.dk.

Her vil man også snart kunne finde nyere ord som at ”crowdfunde”, det engelske udtryk for indsamling af private midler til eksempelvis kulturelle eller sociale formål samt ældre faste udtryk som at ”hænge i gardinerne”.

Selskabet har brugt mange kræfter på at digitalisere den trykte ordbog fra 2003-2005, og Den Danske Ordbog på nettet indeholder i dag 100.000 opslagsord. Det er blevet tid til at sætte ekstra skub i indholdssiden, fortæller ledende redaktør Lars Trap-Jensen fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

”På nettet er der ingen pladsbegrænsning. I dag skal brugerne kunne slå ord op, som de møder i dagligdagen i aviser, i bøger og på sociale medier, og finde en opdateret beskrivelse af deres betydning.”

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har både levende mennesker og søgemaskiner til at overvåge udviklingen i det danske sprog og hyppigheden af anvendte ord. Den Danske Ordbog på nettet bliver løbende opdateret, senest i november sidste år med 539 ord og 4 udtryk, heriblandt ”påskefrokost”, ”tweenår” og ”djøfisering”.

I denne måned tilføjes yderligere 1000 ord, og der er stadig lang vej. Samlingen af tekster, som udgør grundlaget for Den Danske Ordbog, vokser konstant, fortæller Lars Trap-Jensen og påpeger, at det er en kulturpolitisk beslutning at sikre opdateringer af ordbogen fremover.

”De store modersmålordbøger er ikke længere kommercielt interessant for forlagene. Det lægger et større pres på offentlige institutioner at sikre, at de holdes opdateret,” siger Lars Trap-Jensen og nævner, at man i Sverige er langt foran på området med et mål om at nå en halv million opslagsord i deres ordbog.

”Og det er altså ikke fordi, dansk er et fattigt sprog,” siger han.

Udvidelsen af Den Danske Ordbog sker over de næste to år og er støttet af Carlsbergfondet, Augustinus Fonden og Kulturministeriet.