Organisation: Lov om rufferi skal opdateres

I Danmark er det ulovligt at tjene penge på andres seksuelle ydelser. Men da prostitution i stigende grad formidles via internettet, er der behov for at se, om lovgivningen sikrer den rette beskyttelse, mener KFUK Socialt Arbejde

I Danmark er det lovligt at sælge og købe seksuelle ydelser af personer over 18 år. Men det er ulovligt, hvis en person tjener penge på andres seksuelle ydelser, altså bedriver såkaldt rufferi.

Før i tiden er det primært foregået på et bordel, på gaden eller via escort. Det gør det stadig til en vis grad, understreger Marie Louise Kirring Løvengreen, udviklingschef hos KFUKs Sociale Arbejde, der blandt andet arbejder med prostitution i Danmark. Men meget af den fysiske kundekontakt er blevet digital, mener hun.

”Vi kan se, at prostitutionsmiljøet har udviklet sig, så flere og flere aftaler foregår på nettet, og det er ikke noget, vi ser, at den nuværende lovgivning siger noget eksplicit om. Vi efterspørger, at man kigger på, om lovgivningen er tidssvarende,” siger Marie Louise Kirring Løvengreen.

KFUKs Sociale Arbejde ligger ikke inde med et overblik over, hvor meget prostitution og rufferi, der reelt foregår på nettet, men understreger, at tendensen er stigende, når det kommer til udbuddet af hjemmesider, prostitution på sociale medier og såkaldte sugardatingsider, hvor seksuelle ydelser kan købes.

”I den nuværende lovgivning må man ikke tjene på andres prostitution ved ’at drive virksomhed med prostitution’, men vi ser et behov for at få konkretiseret, hvad det betyder på et mere digitalt prostitutionsmarked. Vi ved samtidig, at udnyttelse og tvang i prostitutionsmiljøet er udbredt, og det er vigtigt, at vi har en lovramme, der bedst muligt beskytter mennesker i prostitution. Vi efterlyser ikke en ændring, men en præcisering af den nuværende lovgivning, så den afspejler virkeligheden,” siger Marie Louise Kirring Løvengreen.

Hun understreger, at det lave antal sigtelser for rufferi, der er blevet rejst i 2019, kan være et udtryk for en utilstrækkelig lovgivning. Som Kristeligt Dagblad forleden kunne fortælle, har der i 2019 kun været 5 sigtelser, mens der i 2018 var 31 og 21 i 2017. Selvom KFUKs Sociale Arbejde ikke kan sige præcist, om det skyldes politiets ressourcer, eller om det er et udtryk for, at lovgivningen er utilstrækkelig, mener Marie Louise Kirring Løvengreen, at det er en anledning til at se på, om lovgivningen virker efter hensigten.

”I den nuværende rufferilovgivning lyder det blandt andet, at hoteller ikke må udleje værelser på timebasis til prostitution. Det er meget håndterbart og konkret, men på andre områder hersker der mere usikkerhed om, hvilke situationer og forhold som ikke er lovlige.”

Betragtningen om, at lovgivningen ikke har fulgt med virkeligheden, er noget, Sine Plambech er enig i. Hun er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier og har blandt andet forsket i sexarbejde.

”Det ser ikke ud, som om lovgivningen på rufferiområdet dækker udviklingen. Jeg har ikke fulgt sager, hvor rufferilovgivningen vedrørende online formidling er blevet prøvet i retten, og jeg skal ikke kunne sige, hvad det har af konsekvenser for sexarbejderne eller en retssag, hvis man ændrer noget. Men det er rigtigt, at markedet forandrer sig, og det er ikke altid, lovgivningen følger med,” siger hun.

Hun understreger, at når vi taler om udviklingen i prostitutionsmiljøet, handler det ikke kun om nettet. Der er også midlertidige bordeller og migranter, der kommer til Danmark, hvorefter de åbner et bordel ude på landet.

”Men der er en række udfordringer omkring rufferi online. Dels kan det være svært at vide, hvor handlingen foregår, for man laver jo bare en aftale på nettet. Dels er det svært at afgøre, hvem der skal stå til ansvar for videreformidlingen, og om det er den, der får annonceindtægterne, eller den, der har betalt for annonceringen, der skal straffes,” siger hun og fortsætter:

”Og dels er der jo mange af sexsælgerne, der selv står for at annoncere deres eget arbejde online, fordi de ønsker kunder. En af fordelene ved online formidling er netop, at man ikke altid er afhængig af en person til at være ’ruffer’ så at sige, men at sexsælgerne kan være uafhængige af dem.”

Jeppe Bruus, der er retsordfører for Socialdemokratiet, siger, at han ikke har kendskab til sager, der illustrerer, at lovgivningen ikke er tidssvarende.

”Rufferi bliver jo ikke mindre ulovligt af, at det foregår på nettet, men jeg vil gerne kigge på, om lovgivningen er god nok. Det skal man altid være åben for, men indtil videre er det en teoretisk bekymring. Men jeg tager selvfølgelig gerne en dialog med KFUK og lytter til deres bekymringer.”