Organisationer i opråb om forgiftede rovfugle: Indfør dyrepoliti

Mystiske tilfælde af rovfugle, der findes døde med gift i kroppen, skal efterforskes bedre, siger formand i ornitologforening

I 2020 blev fem havørne og en rød glente fundet døde på øen mellem Fyn og Langeland. Det skulle vise sig, at de var blevet forgiftet.
I 2020 blev fem havørne og en rød glente fundet døde på øen mellem Fyn og Langeland. Det skulle vise sig, at de var blevet forgiftet. Foto: Mathew Schwartz/Unsplash.

I søndags var der premiere på et nyt DR-krimiprogram i fire afsnit. På Tåsinge forsøger en journalist og en tidligere drabschef at opklare, hvem der kan stå bag seks mystiske drab. Men det handler ikke om mord på mennesker. Det handler om fem havørne og en rød glente, der i 2020 blev fundet døde på øen mellem Fyn og Langeland – en sag, som politiet har opgivet.

Fuglene blev fundet af lokale og efterfølgende undersøgt for, hvad dødsårsagen kunne være. I alle fuglene fandt man giftstoffet carbofuran, et yderst farligt stof, som lammer åndedrætssystemet. Det kan slå både dyr og mennesker ihjel ved indtagelse af ganske små mængder og har været ulovligt i Danmark og resten af EU siden 2008. 

Det lykkes trods mange ledetråde og rygter i lokalsamfundet ikke de to ivrige detektiver at opklare sagerne. Alligevel hilser Egon Østergaard, formand i Dansk Ornitologisk Forening, programrækken hjerteligt velkommen.

"Det er rigtig godt at få skabt opmærksomhed. Om den sag på Tåsinge nogensinde bliver opklaret er nok tvivlsomt, men det har vist, hvor svært det er at opklare den her slags sager," siger han. 

I programmet, "Ørnedræberne", debatteres det, om man bør indføre en politienhed til efterforskning af såkaldt faunakriminalitet. Det er noget, som ornitologforeningen i samarbejde med andre organisationer i Vildtforvaltningsrådet længe har efterlyst. I 2020 sendte de en opfordring til justitsministeren og miljøministeren om at styrke indsatsen på området.

"Når vi taler om nedskydning og forgiftning af rovfugle og rovpattedyr, har vi igennem mange år set, at det sker løbende. Og der er ikke nogle tegn på, at det holder op. Politiet har meget vanskeligt ved at få rejst tiltale mod nogen i de her sager, og det er meget få, der bliver dømt. selvom det med al tænkelig sandsynlighed er mennesker, der bevidst forgifter eller skyder fuglene. Vi ønsker, at en speciel politienhed skal specialiseres i at opklare de her sager," siger Egon Østergaard.

Dansk Ornitologisk Forening får løbende henvendelser, når nogen finder en forgiftet fugl et sted i kongeriget. Hidtil har foreningen registreret i alt 66 fugle, der er døde af forgiftning. De mest hyppige er havørn, rød glente og musvåge. Egon Østergaard bemærker, at det blandt andet er problematisk, fordi rovfuglene er fredet af en årsag. De spiller som kødædere en vigtig rolle i fødekæden og derfor også økosystemet her til lands. Men det handler også om restfølelse, siger han. 

"Det handler om respekt for vores lovgivning. Respekterer man ikke de regler, og kan folk skyde en ulv eller forgifte en havørn, uden at det får konsekvenser, så tror jeg, at mange mennesker bliver forargede. Især, når det handler om gift. For i værste fald kunne det være mit barn, mit barnebarn eller min hund, som på en eller anden måde kommer i kontakt med det. Og det hyppigt brugte carbofuran kan altså slå mennesker ihjel."

Man kunne måske tænke, at det er lidt overilet, at den danske ordensmagt skal prioritere midler til sager, der handler om dyr i stedet for at opprioritere sager, der direkte påvirker mennesker. Men det er Egon Østergaard uenig i. 

"Alle love i vores samfund skal håndhæves, uanset om det er straffeloven, færdselsloven eller naturbeskyttelses loven. Derfor kan man ikke sige, at nogle love er vigtigere end andre."