Organisationer efterlyser flere konkrete initiativer fra ældreministeren

FOA og Ældresagen efterlyser ligesom Dansk Folkeparti en bedre indsats fra Ældreministeriet i forhold til at løse konkrete udfordringer på ældreområdet. Det akutte problem er at sikre nok social- og sundhedsansatte til et stigende antal ældre, men også i forhold til ensomhed og demens er der brug for handling

 Dansk Folkeparti kritiserer ældreminister Thyra Frank (LA) for at lave for lidt og truer med et mistillidsvotum. –
Dansk Folkeparti kritiserer ældreminister Thyra Frank (LA) for at lave for lidt og truer med et mistillidsvotum. – . Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix.

Det var en blanding af en efterlysning og en trussel, der tidligere på ugen lød fra Dansk Folkeparti til ældreminister Thyra Frank (LA).

Partiets ældreordfører, Jeppe Jakobsen, kritiserede ministeren for at lave for lidt og gav hende indtil Folketingets åbning til at komme i gang med at fremlægge forslag og initiativer, hvis ikke hun vil have et mistillidsvotum hængende over hovedet.

Vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit vil ikke blande sig i, hvordan partierne strides indbyrdes på Christiansborg, men han medgiver, at der absolut er brug for, at regeringen, med ældreministeren i spidsen, skrider til handling på ældreområdet.

”Et af de helt store problemer er ensomhed, som ofte fører til depression. Det taler ministeren heldigvis ofte om, men vi har endnu ikke set konkrete initiativer,” siger Michael Teit, der mener, det samme gør sig gældende på demensområdet.

”De store ord, som ligger i den nationale handleplan for demensindsatsen er ikke nok. Det kommer til at koste penge at få bedre uddannet personale og demensvenlige boliger, men faktum er, at der ikke er sat ressourcer nok af til at nå målene i 2025,” siger han.

Men Michael Teit er ikke i tvivl om, hvad den allerstørste udfordring er i øjeblikket; der mangler rigtig mange social- og sundhedsansatte, hvis vi skal tage os af en støt voksende ældre befolkning. En rapport, som KL og FOA står bag, viser, at 73 procent af landets kommuner ikke har tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft på social- og sundhedsområdet. Samtidig skønnes det, at der frem mod 2040 vil komme 259.000 flere ældre over 80 år.

”Det er så svimlende tal, og det er nærmest allerede for sent at løse problemet. Derfor håber jeg, at regeringen snarest muligt vil lægge løsninger på bordet. Og her er det ikke kun ældreministeren, der skal på banen. Det skal være en bred indsats, som eksempelvis også kan omfatte beskæftigelsesministeren og sundhedsministeren,” siger Michael Teit.

Derfor glæder det ham umiddelbart også, at regeringen torsdag offentliggjorde, at et tværministerielt samarbejde mellem fire ministre skal ”undersøge manglen på sosu’er og sygeplejersker”, som det hedder i en pressemeddelselse. Det er ældreminister Thyra Frank, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) samt undervisningsminister Merete Riis-ager (LA)og uddannelses – og forskningsminister Tommy Ahlers (V), der med konsulentbistand vil ”sætte gang i en grundig kortlægning, som skal være med til at pege på løsninger og danne grundlag for mulige kommende initiativer”.

Men det giver ikke Dansk Folkepartis ældreordfører, Jeppe Jakobsen, et mere optimistisk syn på regeringens handlekraft.

”Det er da en start, og det glæder mig, at de har fået øjnene op for et problem, som jeg længe har forsøgt at få dem til at forholde sig til. Men det er ikke et konkret forslag. Der er ingen løsninger i det. De vil starte med en kortlægning, og så vil der ’muligvis komme initiativer’. Hvorfor skal et konsulentfirma have en masse penge for at kortlægge noget, vi allerede ved? Vi kan da bare ringe til KL, FOA og SOSU-uddannelserne og høre, hvad de synes. Det har jeg allerede gjort, og det tog ikke mere end et par dage,” siger han.

Hos netop FOA er man enig med både Ældre Sagen og Jeppe Jakobsen i, at rekruttering af social- og sundhedsansatte er absolut det største problem på ældreområdet lige nu.

Men formand Mona Striib er heller ikke overbevist om, at det tværministerielle samarbejde vil være effektivt nok.

”Jeg synes, det lyder som en syltekrukke. Vi ved allerede, at manglen på social- og sundhedsansatte er et stort problem, og derfor er der ikke brug for nogen kortlægning, før vi tager fat på at løse problemerne. Jeg er enig med Dansk Folkeparti i, at ældreministeren i sin tid på posten har været noget usynlig, og det retter det her initiativ ikke op på,” siger hun.

Mona Striib mener dog, der er veje at gå, hvis man vil løse problemet med de manglende social- og sundhedsansatte.

”Det handler om at få forhandlet nogle dimensioneringsaftaler på plads. Det vil sige, at kommuner og regioner skal være parate til at kunne rumme et større antal studerende på alle vores social- og sundhedsuddannelser – og håndtere frafaldet. Men det kræver, at der på Christiansborg bliver sat penge af til lige netop dét. Og det haster, fordi vi for eksempel ved, at der på flere plejehjem og sygehuse lige nu ikke er ansatte nok til at mobilisere et nødberedskab, hvis der skulle blive brug for det,” siger Mona Striib.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nogen af de fire ministre, der står bag det konkrete initiativ. Desuden har ældreminister Thyra Frank ikke ønsket at kommentere den generelle kritik af hende som ældreminister.