Otte gode råd: Sådan lærer du dit barn at være alene

Børn lærer som bekendt af deres forældres eksempel, så øvelserne begynder med dig selv

Som forælder skal du vise dit barn, at du selv er i stand til at fordybe dig og være alene omkring et projekt, en aktivitet eller bare stille tænksomhed, lyder et af rådene. Modelfoto.
Som forælder skal du vise dit barn, at du selv er i stand til at fordybe dig og være alene omkring et projekt, en aktivitet eller bare stille tænksomhed, lyder et af rådene. Modelfoto. .

De otte råd er udviklet i samarbejde med psykologerne John Aasted Halse og Per Schultz Jørgensen

1. Som forælder skal du vise dit barn, at du selv er i stand til at fordybe dig og være alene omkring et projekt, en aktivitet eller bare stille tænksomhed.

2. Som familie kan I sammen skabe en god fortælling om det vigtige i at være alene og sætte ord på de værdier, der knytter sig til at bruge tid på fordybelse i sit eget selskab.

3. Sammen kan I udvikle en fælles kultur, hvor man taler om de oplevelser og overvejelser, man har gjort sig alene. Alene-tiden kan blive fælles, når man deler og snakker om de ting, man har oplevet på egen hånd.
 
4. Respekter, hvis dit barn ikke har lyst til at dele sine oplevelser med dig, og husk at dit barn har ret til sit privatliv, ligesom du selv har ret til dit.
 
5. Sørg for at alle i familien neddrosler brugen af elektroniske medier og slukker for dem, så alene-tid ikke bare bliver skærmtid.

6. Når dit barn siger: ”Jeg keder mig”, så lad være med at se det som et problem, du skal løse, men spil i stedet bolden tilbage til dit barn og sig: ”Så brug lidt tid på at finde ud af, hvad du vil.”

7. Hvis dit barn om eftermiddagen udtrykker ønske om at ville være sammen med nogle venner, så lad være med pr. automatik at ringe rundt til alle klassekammerater. Sig i stedet, at du synes, at det er en god idé, at barnet laver noget alene.
 
8. Det er vigtigt, at du ikke opfatter det som noget forkert, hvis dit barn ikke ønsker at være sammen med andre børn efter børnehave eller skole. Det er helt normalt og sundt, hvis dit barn har brug for og lyst til at være alene.