Prøv avisen

Der tegner sig en skitse til dansk Europol-aftale

Særaftalens konkrete indhold ventes præsenteret i midten af marts. Foto: Peter Dejong/AP

Danmark får formentlig observatørstatus i Europols bestyrelse, hvis særaftale falder på plads

Europa-Parlamentet har tirsdag givet grønt lys til, at Danmark tilføjes en liste over tredjelande, som Europol kan indgå samarbejdsaftaler med.

Dermed er Danmark et skridt nærmere at bevare tilknytning til politisamarbejdet, når et nyt retsgrundlag for Europol træder i kraft 1. maj. Når det sker, kan Danmark ikke længere kan være med.

EU-Kommissionen kom sidste år med et udspil til en kommende dansk særaftale.

Særaftalens konkrete indhold ventes præsenteret i midten af marts. Her er hovedelementerne, som de blev skitseret sidste år:

* Danmark får mulighed for at udstationere danske politifolk - forbindelsesofficerer - hos Europol. Europol vil også udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.

* Danmark får observatørstatus i Europols bestyrelse.

* Danmark får adgang til strategiske analyser og information fra Europols registre.

* Danmark får ikke direkte søgeadgang i Europols informationssystem.

* Europol stiller i stedet dansktalende Europol-ansatte til rådighed for dansk politi døgnet rundt. De kan foretage søgninger i Europols databaser for dansk politi og lægge danske oplysninger i databaserne.

* Danmark skal - i modsætning til Norge og andre tredjelande - ikke angive konkret formål og begrundelse i forbindelse med anmodning om oplysninger fra Europol.

* Europol skal, i modsætning til hvad der ellers gælder for tredjelande, hurtigst muligt give Danmark besked om alle oplysninger og forbindelser mellem oplysninger, som vedrører Danmark.

* Særaftalen er betinget af, at Danmark fortsat er medlem af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa.

Kilder: Regeringen.dk og Folketingets hjemmeside.