OVERBLIK: Flemming Rose og kampen for ytringsfrihed

83 har indstillet Rose, som har spillet en central rolle i debatten om ytringsfrihed, til journalistpris.

Forfatter og tidligere kulturredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten Flemming Rose er blevet indstillet til den fornemme journalistpris Cavling.

Han er indstillet for sin bogtrilogi "Tavshedens tyranni", "Hymne til friheden" og "De besatte".

Flemming Rose har siden krisen med Muhammed-tegningerne spillet en central rolle i debatten om ytringsfrihed. Her er en række nedslag:

* Flemming Rose er med, da Jyllands-Posten 30. september 2005 trykker 12 tegninger af profeten Muhammed. Tegningerne er ledsaget af en tekst skrevet af Flemming Rose.

Tegningerne udløser en stor udenrigspolitisk krise for Danmark. Danske ambassader bliver blandt andet sat i brand, og danske varer bliver boykottet i en række muslimske lande.

Trods krisen står Flemming Rose fast og forsvarer offentliggørelsen af tegningerne.

* I 2014 udgiver Rose bogen "Tavshedens Tyranni", hvor han blandt andet fortæller sin beretning om Muhammed-krisen.

* Ti år efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne udgiver Rose bogen "Hymne til friheden". Her gør han status over debatten om ytringsfriheden.

* Flemming Rose modtager i maj 2016 den amerikanske Milton Friedman Pris for "udbredelse af frihed". Prisen modtager han for sin bog "Tavshedens Tyranni".

- Flemming Rose er en overbevisende modtager af Friedman-prisen. Han har vist stort mod i sit passionerede forsvar for ytringsfriheden, lyder det blandt andet i begrundelsen for tildelingen.

Den tidligere redaktørs rolle i Muhammed-affæren er med til, at komiteen bag prisen peger på ham.

* I juli 2016 hædrer Frankrig Flemming Rose og slår ham til ridder af Ordre des arts et des lettres i Paris.

Ordenen gives til personer, som har ydet "signifikante bidrag" inden for blandt andet kunst, musik og litteratur. Flemming Rose modtager den for hans kamp for ytringsfrihed.

* I oktober 2016 udgiver Rose bogen "De besatte", som blandt andet handler om Roses tid på Jyllands-Posten.

Bogen vækker opsigt, da den blandt andet beskriver, hvordan Rose af ledelsen blev tvunget til tavshed med forbud mod at udtale sig om Muhammed-tegningerne.

Kilder: Jyllands-Posten, Saxo, Ritzau.