Overblik: Her er Folketingets nye kirkeordførere

Alle partierne har nu udpeget, hvilke politikere der skal være ordførere på kirkeområdet. Bliv klogere på de nye kirkeordførere her

Den 1. oktober slår Christiansborg igen dørene op til en ny sæson i Folketinget. Alle partierne har nu udnævnt, hvilke medlemmer der skal føre ordet inden for kirkepolitikken.
Den 1. oktober slår Christiansborg igen dørene op til en ny sæson i Folketinget. Alle partierne har nu udnævnt, hvilke medlemmer der skal føre ordet inden for kirkepolitikken. . Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix, Lars Helsinghof Bæk / Lars Helsinghof / Ritzau Scanpix, Christian Liliendahl / Ritzau Scanpix.

Socialdemokratiet: Julie Skovsby

Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Julie Skovsby er 40 år gammel og har siddet i Folketinget siden 2007. Hun har en kandidat i statskundskab fra Syddansk Universitet, som hun færdiggjorde i 2012.

Udover posten som kirkeordfører fungerer hun i denne periode også som familieordfører og psykiatriordfører.

Julie Skovsby har overtaget kirkeordførerskabet efter Karen J. Klint, der bestred posten i 18 år. Samtidig er hun blevet formand for Folketingets kirkeudvalg. Hun har efter sin udnævnelse udtalt til Kristeligt Dagblad, at hun skal udfylde nogle store sko på ukendt terræn.

”Hånden på hjertet, så er det en verden, jeg ikke ved så meget om. Det er en tung arv at løfte fra Karen J. Klint, men jeg vil forsøge at lære af hende,” fortalte hun.

I artiklen foreslog hun, at man kunne forsøge at tænke FN’s verdensmål ind i Folkekirken. Det var et forslag, der affødte kritik fra både politikere og præster.

Venstre: Louise Schack Elholm

Foto: Claus Bech/ Ritzau Scanpix

Louise Schack Elholm er 41 år, men er med sine 12 år på Christiansborg efterhånden en rutineret skikkelse i dansk politik. Hun færdiggjorde sin kandidat i økonomi fra Københavns Universitet i 2006, hvorefter hun gik ind i politik.

Ved Venstres igangværende sommergruppemøde er hun netop blevet tildelt posterne som kirkeordfører og skatteordfører.

Louise Schack Elholm har også tidligere i sin politiske karriere været kirkeordfører, og i den seneste regeringsperiode var hun også medlem af Folketingets kirkeudvalg. Louise Schack Elholm har tidligere udtalt sig om den store rolle, som troen spiller i hendes eget liv.

”For mig er Gud en, jeg kan betro mig til. Jeg føler et personligt forhold til ham på den måde, at han for eksempel er der, når jeg beder. Da jeg var barn, var det et meget fysisk billede, jeg havde af Gud. Jeg gik med tanken om, at han havde hvidt skæg og sådan noget. De tanker har jeg slet ikke i dag, hvor han er til stede hos mig i ånden,” fortalte hun i et interview til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkeparti: Marie Krarup

Foto: Niels Ahlmann Olesen/ Ritzau Scanpix

Marie Krarup er 53 år og har haft sin gang på Christiansborg i det meste af dette årti. Hun blev valgt ind i Folketinget første gang i 2011. Før sin tid i Folketinget beskæftigede Marie Krarup sig med Østeuropa i mange forskellige forbindelser; blandt andet gennem sin kandidat i øststatskundskab og samfundsfag ved Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Hun har også været ansat ved den danske ambassade i Moskva og som analytiker i det private erhvervsliv.

I denne regeringsperiode er hun blevet tildelt seks ordførerskaber: Børne- og undervisningsordfører, gymnasieordfører, kirkeordfører samt ordfører for både det danske og det tyske mindretal.

Marie Krarup har tidligere udtalt sig om den hjørnesten, som hun mener, at kristendommen skal være i modtagelsen af flygtninge og indvandrere. Det skal være det allerførste, som nytilkomne præsenteres for, sagde hun i et interview med Kristeligt Dagblad fra 2018.

”Det er i høj grad kristendommen, der er årsag til, at landet ser ud, som det gør. Og det er man nødt til at lade de nytilkomne forstå, ellers vil de måske gå rundt og være ærgerlige over, at de ikke kan leve en islamiseret hverdag i det danske offentlige rum,” forklarede hun.

Radikale Venstre: Marianne Jelved

Foto: Thomas Lekfeldt/ Ritzau Scanpix

Marianne Jelved er 75 år og en velkendt skikkelse i dansk politik efter at have været på Christiansborg siden 1987. Hun er uddannet folkeskolelærer, hvilket hun også var beskæftiget som i forskellige stillinger indtil sit indtog i Folketinget.

I denne regeringsperiode besidder hun fire ordførerskaber, og udover kirkeordfører skal hun være folkeoplysningsordsfører, ordfører for frie skoleformer og skoleordfører.

Marianne Jelved har tidligere været en central figur i kirkepolitikken som kirkeminister. En post, hun havde fra februar 2014 til juni 2015. Efter aftrædelsen modtog hun dengang ros for sit arbejde af den politiske modstander Christian Langballe fra Dansk Folkeparti, der i et interview med Kristeligt Dagblad roste hende for en ”høj grad af folkekirkelig forståelse”.

I forbindelse med regeringsdannelsen i juni måned i år udtalte hun sig til Kristeligt Dagblad om fraværet af kirkepolitik i regeringsgrundlaget. Ifølge hende er der ”ingen kirkepolitiske problemstillinger lige nu, der berettiger til, at man har et særligt afsnit om det. Det ville være helt utidigt. Der er bestemt ingen kriser efter min opfattelse”. Læs den fulde artikel her.

Socialistisk Folkeparti: Charlotte Broman Mølbæk

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

Charlotte Broman Mølbæk er 41 år gammel og et nyt ansigt i Folketinget. Hun er uddannet pædagog, og hun beskæftigede sig også med pædagogikken, indtil hun blev valgt ind i Randers byråd i 2014. Her har hun siddet, indtil hun i juni skiftede adressen ud med Christiansborg.

Hun besidder i sin nye tilværelse i Folketinget fem ordførerskaber. Udover kirkeordfører er hun også handicapordfører, idrætsordfører, kommunalordfører og kulturordfører.

I et interview med Kristeligt Dagblad fortalte hun efter tildelingen af ordførerskabet, at hun så frem til at beskæftige sig med et område, som, hun synes, har en vigtig dannelsesmæssig plads i samfundet.

”Jeg ser gerne en ensretning af folkekirken, der er for mange skæve udgaver. For eksempel synes jeg, at det bør være en pligt for præster at give hånd til kvinder og vie homoseksuelle, og de skal ikke kunne fravælge det. Det går imod vores demokratiske værdier, og nu er folkekirken ikke en privat praksis. Derfor er det på sin plads, at Folketinget går ind i den slags principielle spørgsmål,” mente hun.

Enhedslisten: Christian Juhl

Foto: Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix

Christian Juhl er 66 år gammel og har haft sin gang på Christiansborg som folketingsmedlem siden 2011. Han har en baggrund som skovarbejder, jord- og betonarbejder og industriarbejder. Han er uddannet folkeskolelærer og har begået sig i fagforeningsstillinger, hvor han blandt andet har bestredet posten som formand for 3F i Silkeborg.

Udover titlen som kirkeordfører kan han også skrive arbejdsmiljøordfører, grønlandsordfører, udviklingsordfører og ordfører vedrørende nordisk samarbejde på sit visitkort.

Christian Juhl har tidligere beskæftiget sig med kirkepolitik som suppleant for den forhenværende kirkeordfører Pelle Dragsted. Han er selv udmeldt af folkekirken og har som mærkesag, at kirke og stat skal skilles ad. I hans optik ville folkekirken have godt af konkurrence fra andre religioner.

Tidligere på sommeren udtalte han til Kristeligt Dagblad, at ”når folkekirken har en særstatus, forhindrer det innovation og ligeværdig konkurrence. Der er nogle ting, der har stået stille i folkekirken i mange år, og det kunne en adskillelse hjælpe på”. Hør ham uddybe sine holdninger her.

Det Konservative Folkeparti: Orla Østerby

Foto: Steen Brogaard/ Folketinget

Orla Østerby er 67 år og kan for første gang kalde sig folkevalgt folketingsmedlem. Han har dog fungeret som stedfortræder for Søren Pape Poulsen siden 2016, hvor Søren Pape Poulsen tog orlov fra Folketinget efter at være blevet udnævnt til justitsminister.

Han er uddannet byggetekniker og har været aktiv i det private erhvervsliv i 40 år. Derudover har været medlem af kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune siden 1998 og fået "Østerbys torv" opkaldt efter sig i hjembyen Bækmarksbro.

Han besidder otte andre ordførerskaber end posten som kirkeordfører, heriblandt dyrevelfærdsordfører, landbrugsordfører og landdistrikts- og øordfører.

Orla Østerby overtager posten fra Naser Khader og går ind i ordførerskabet med et ønske om, at Danmark skal manifestere sig som et kristent land. Derudover mener han, at politikerne skal blande sig så lidt som muligt i folkekirken.

”Kirken har godt af at have ro, og der er i min optik ikke nogen politiske tiltag, der er nødvendige at få igennem. Det essentielle er, at der ikke laves noget om. Det er den tilgang, som vi havde under den nu tidligere regering. Og med det udgangspunkt vil jeg være en vagthund over for den nye regering,” lød det i et interview med Kristeligt Dagblad.

Nye Borgerlige: Pernille Vermund

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Pernille Vermund er 43 år og er – ligesom det parti hun er formand for – en ny figur i Folketinget. Hun er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og har været beskæftiget i branchen som både ansat og selvstændig. Fra 2009 til 2011 var hun samtidig medlem af byrådet i Helsingør for Det Konservative Folkeparti.

Udover posten som kirkeordfører og gruppeformand for Nye Borgerlige besidder Pernille Vermund også otte andre ordførerposter, heriblandt posten som fædrelandsordfører, kulturordfører og erhvervsordfører.

Pernille Vermund har til Kristeligt Dagblad fortalt om den vigtige rolle i samfundet, som hun mener, at kristendommen og folkekirken udfylder. Det er et samlingspunkt, som hun vil værne om i sin nye rolle.

”Kristendommen og kirken kan bidrage til at holde os sammen som folk, og jeg mener, at det er vigtigt at definere, hvad der samler os, og ikke kun de problemer, der er i samfundet. Derfor ønskede jeg også at blive kirkeordfører. Jeg er medlem af folkekirken og for mig er den en af de grundsten, som det danske værdifællesskab er bygget på,” fortalte hun.

Liberal Alliance: Henrik Dahl

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Henrik Dahl er 59 år gammel og har været folketingsmedlem for partiet siden 2015. Bag sig har han lang række uddannelser, blandt andet en kandidat i sociologi fra Københavns Universitet og en ph.d. fra CBS. Efterfølgende har han været professor på CBS, studievært på P1 og forfatter til en lang række bøger.

Han besidder i den kommende periode 11 ordførerposter, heriblandt kirkeordfører, sundhedsordfører og uddannelsesordfører.

Henrik Dahl er selv præstesøn, hans søster er sognepræst, og han erklærer sig rodfæstet i folkekirken. I en tidligere artikel i Kristeligt Dagblad fortalte han dog, at kirkeordførerskabet ikke kommer til stå øverst på prioriteringslisten i et presset program.

”Der vil unægteligt opstå konflikt i min kalender, og så må jeg jo vurdere, hvori der ligger mest værdi i, at jeg deltager. Hvis møderne i kirkeudvalget for eksempel ligger samtidig med møderne i børne- og undervisningsudvalget, så kommer kirkeudvalget til at trække det korteste strå. Et lille parti er nødt til at prioritere benhårdt,” lød det.


Alternativet:
Partiet har fordelt deres ordførerskaber, men har ikke udnævnt en kirkeordfører.