Overblik: Her er hovedpunkterne i den nye finanslovsaftale

Regeringen indgik søndag eftermiddag aftalen om næste års finanslov med støttepartierne. Med aftalen kan velfærdsområdet og den grønne omstilling se frem til en økonomisk indsprøjtning i milliardklassen, mens det for kulturen gælder millioner. Her er hovedpunkterne:

Søndag den 6. december præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med støttepartierne den nye finanslovsaftale 2021.
Søndag den 6. december præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med støttepartierne den nye finanslovsaftale 2021. . Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Flere hænder og højere faglighed i ældreplejen

Et hårdt trængt velfærdsområde kan med den nye aftale se frem til et samlet løft på fem milliarder kroner. Løftet indebærer blandt andet 1000 flere ansatte i ældreplejen, hvor der fra næste år afsættes 425 millioner kroner for at sikre varme hænder og styrke fagligheden blandt selvsamme. Det tal vil fra 2022-2023 stige til 450 millioner, mens det fra 2024 og frem er planen, at der årligt afsættes 500 millioner kroner.

Fremskyndelse af minimumsnormeringer

Et andet markant velfærdsinitiativ i den nye aftale findes på børneområdet, hvor man prioriterer en hurtigere indfasning af minimumsnormeringer. Det betyder, at kravet om minimumsnormeringer nu bliver rykket et år frem til sammenligning med sidste års finanslov, hvori det fremgik, at normeringerne først skulle indfases fra 2025. Med den nye aftaler tilføres området således 200 millioner kroner om året til mere personale i institutionerne frem til 2024, hvor normeringerne så vil blive indført. Med aftalen om fremskyndelse stilles der lovkrav om et årligt gennemsnit på en pædagog per tre børn i vuggestuer, mens det samme krav gælder for seks børn i børnehaver.

Gratis psykologhjælp til unge

Det er ikke kun børn og ældre, som kan se frem til en økonomisk håndrækning. Det samme kan unge op til 25 år, som har depression og angst. Med den nye aftale forlænges og udvides den eksisterende forsøgsordning for gratis pyskologhjælp, som hidtil kun har omfattet unge op til 21 år, men som nu, med et løft på knap 23 millioner kroner næste år, og derefter 47, 2 millioner kroner årligt, gøres permanent og tilgængelig for unge op til 25 år.

Styrkede ungdomsuddannelser

I perioden 2021-2024 vil landets uddannelsesinstitutioner med den nye aftale modtage 220 millioner kroner årligt. Pengene, der er en del af velfærdsaftalen, skal give et løft til det såkaldte taxametersystem for gymnasiale uddannelser, hvor skolerne får et kronetilskud per årselev. I samme periode afsættes derudover 185 millioner kroner til en “børn og unge-pakke” på kulturområdet.

Penge til kvoteflygtninge

Som et led i Danmarks deltagelse i FN’s kvoteflygtningeprogram er der ligesom tidligere år afsat 40 millioner kroner til at modtage 500 kvoteflygtninge. Dog er der endnu ikke truffet nogen endelig beslutning om, hvor mange kvoteflygtninge, Danmark skal tage ind, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S), men Regeringen vil i midten af næste år melde ud, hvor mange det drejer sig om.

Der er desuden afsat 40 millioner kroner til indsatsen mod negativ social kontrol.

Højere håndværkerfradrag

Løfter vi blikket fra velfærdsområdet, finder vi en række initiativer, som kan give danskerne flere penge mellem hænderne næste år. Blandt andet en økonomisk indsprøjtning til boligjobordningen, der i folkemunde er kendt som håndværkerfradraget. I aftalen afsættes der 240 millioner kroner ekstra til ordningen, hvilket betyder at loftet for ydelserne hæves til 25.00 kroner. I dag giver ordningen sammenlagt 18.700 kroner i skattefradrag på service- og håndværksydelser. Med den nye aftale stiger tallet til sammenlagt 50.000 kroner.

Indefrosne feriepenge optøes

Til marts kan man bestille sine sidste indefrosne feriepenge. Beslutningen om, at danskerne skulle have mulighed for få udbetalt deres indefrosne feriepenge kom oprindeligt som et led i regeringens stimulipakke til økonomien, men er nu også vedtaget som en del af den nye finanslov. Pengene, der efter planen først skulle have været udbetalt ved folkepensionsalderen, frigives for at sparke gang i økonomien ovenpå coronakrisen.

Nødhjælp til oplevelsesøkonomien

Med en pakke på 750 millioner kroner, vil regeringen sparke gang i oplevelsesøkonomien. Det gælder for eksempel hoteller, biografer og teatre, som alle er hårdt ramt af coronakrisen. Pakken giver blandt andet skattefritagelse af oplevelsesgavekort, som er betalt af arbejdsgiveren.

I samme kulturelle kategori afsættes der med den nye aftale 901 kroner til annullering af de planlagte besparelser i DR, og 437 millioner kroner til et “løft af kulturområdet”, herunder 80 millioner kroner til mere børne- og opsøgende teater.

Milliarder til den grønne omstilling

Med 4,5 milliarder kroner øremærket til grønne initiativer og grøn omstilling vil Regeringen udfase olie- og gasfyr, sikre tilskud til bæredygtige forbedringer af boliger og energieffektivisere offentlige bygninger. Desuden er der fra 2021-2014 afsat 888 millioner kroner til at forbedre biodiversiteten i Danmark. Blandt andet ved at oprette 13 nye nationalparker.

Samtidig med at forbedre biodiversiteten skal der ifølge den nye aftale bruges 630 millioner kroner på at rense de såkaldte generationsforureninger, som truer den danske natur. Generationsforureninger er navnet på kemikalieaffald fra 1950’erne og 1960’erne, hvor spildevand og giftigt affald blev deponeret flere steder i Vestjylland.

Flere skal cykle

Som et led på listen over grønne initiativer afsættes der 530 millioner kroner til en cykelpulje, som skal få flere til at cykle frem for at tage bilen. Pengene skal blandt andet bruges på nye og forbedrede cykelstier. Blandt andet langs statsvejene, hvor transportminister Benny Engelbrecht (S) henviser til, at der er huller i det såkaldte cykelstinet.