OVERBLIK: Sådan endte Løkke i fedtefadet tilbage i 2014

I juni 2014 mødtes Venstres hovedbestyrelse i Odense for at diskutere Lars Løkkes fremtid som formand.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde besluttet sig for at gå af som formand for Venstre i 2014 efter længere tids kritik og møgsager.

På vej til et krisemøde sendte han en sms til sin kone om beslutningen, fortæller han i et interview med Fyens Stiftstidende.

Her er nogle af de vigtigste nedslag i udviklingen i den tre år gamle sag:

Maj 2014:

Artiklen fortsætter under annoncen

* 13. maj: Ekstra Bladet skriver, at Løkke fra december 2010 til september 2011 har fået betalt tøj og sko af Venstre til en værdi af 152.000 kroner.

Tøjsagen kommer oven i Løkkes to tidligere bilagssager og vækker vrede i dele af Venstres bagland, og medlemmer af partiets hovedbestyrelse kræver en redegørelse.

* 16. maj: Venstre oplyser i et medlemsbrev, at man har betalt en rejse til Mallorca for Løkkes kone og yngste søn oven på valgkampen i 2011. Mangeårigt folketingsmedlem Birthe Rønn Hornbech kritiserer i skarpe vendinger partiformandens forhold til penge.

* 17. maj: Det kommer frem, at Venstres partikasse har betalt for ekstra rengøring på ikke-ryger-hotelværelser, hvor Løkke har røget.

* 20 maj: På et fremskyndet møde udtrykker Venstres forretningsudvalg fuld tillid til Løkke, efter at formanden har forklaret sig i sagen om købet af tøj og flybilletter. Trods tillidserklæringen ulmer uroen fortsat i baglandet.

* 25. maj: Venstre får en vælgerlussing i forbindelse med valget til EU-Parlamentet. Partiet får blot 16,7 procent af stemmerne og mister et mandat. I sin tale på valgaftenen tager Løkke det fulde ansvar for det skuffende resultat og fortæller, at han vil fremrykke Venstres hovedbestyrelsesmøde.

* 30. maj: Jens Rohde, daværende medlem af EU-Parlamentet for Venstre, kræver Løkkes afgang som formand og får opbakning fra Venstre i Viborg. Kommuneforeninger i flere byer følger efter og vil have Løkke vippet af pinden.

Juni 2014:

* 1. juni: Venstre styrtdykker i en meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. 21,2 procent af vælgerne støtter partiet. Det er den næstlaveste Venstre-måling i de 12 år, Voxmeter har lavet meningsmålinger for Ritzau.

* 2. juni: Preben Bang Henriksen trækker som det første folketingsmedlem offentligt støtten til Løkke. Inden for få timer gør Birthe Rønn Hornbech og erhvervsordfører Kim Andersen det samme.

* 3. juni: Venstres hovedbestyrelse mødes i Odense for at drøfte partiets og Løkkes fremtid som formand efter den seneste tids kritik.

Flere medier erfarer op til mødet, at Løkke har besluttet at trække sig. Og den nuværende finansminister, Kristian Jensen (V), stiller op som udfordrer.

Men det lange møde ender med, at hovedbestyrelsen bakker enstemmigt op om Løkke.

Juli 2017:

* 15. juli: Løkke fortæller i et interview, at han sendte en sms til sin kone om, at han ville trække sig på vej til mødet i Odense.

Men under et stop på motorvejscaféen "Hos Morfar" ved Ringsted ombestemmer han sig.

Her møder han opbakning fra en forbipasserende ved navn Anders Nyborg, der opfordrer Lars Løkke til at kæmpe.