Prøv avisen

Overlæge i Sundhedsstyrelsen: Derfor tester vi kun de syge

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg vurderer, at antallet af testede i Danmark på længere sigt vil være omkring 2000 om dagen. Foto: Sundhedsstyrelsen

Mange danskere har undret sig over, at det kun er folk med tydelige symptomer, der bliver testet for corona. Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg svarer her på, hvordan det kan være

Bolette Søborg, hvorfor tester I ikke flere danskere for corona, end tilfældet er?

”Det er en del af Sundhedsstyrelsens nye strategi at finde dem, der reelt er syge og ikke kun har milde symptomer. Derfor tester vi kun dem, der har coronalignende symptomer og er syge. Men i takt med, at flere bliver smittet og syge, så vil tallet af testede også stige. Det er svært at sige, hvor mange test, vi kommer op på, men et godt bud vil være 2000 om dagen. Befolkningstalsmæssigt kan det sammenlignes med, at Sydkorea, der er fremhævet som det gode eksempel, tester cirka 20.000 om dagen. I Danmark befinder vi os endnu i begyndelsen af epidemien.

Hænger det også sammen med, at I kun har begrænsede ressourcer til rådighed?

”Det er rigtigt, at vi hele tiden må foretage en afvejning af, hvor meget testmateriale og hvor mange hænder, vi har til rådighed. Vi kunne let komme til at løbe efter de forkerte bolde, hvis vi ikke er påpasselige. Vi ruster os til, at flere danskere vil blive syge af covid-19, og det er dem, vi skal koncentrere os om.”

Helt konkret forlyder det, at der på nogle hospitaler allerede er mangel på såkaldte reagenser, som er en vigtig del af testkittet. Kan du bekræfte det?

”Det er rigtigt, at reagenser har manglet nogle steder, men der oplever vi heldigvis, at hospitalerne er agile og gode til at hjælpe hinanden med at skaffe det nødvendige udstyr.”

Vil I på sigt kunne skaffe nok udstyr til både at teste og behandle alle syge?

”Ja, det planlægger vi for, at vi kan. Vores kolleger fra Lægemiddelstyrelsen holder øje med, hvad der er til rådighed, og i Sundhedsstyrelsen har vi overblik over, hvor meget vi skal bruge. På den måde hjælper vi regionerne med at planlægge deres kapacitet. Vi arbejder hele tiden på at kortlægge de mulige scenarier, og vi er med på, at vi skal være på tæerne. Netop derfor er vi også opmærksom på, ikke bruge vores testkit på personer, som har få symptomer. Testene skal reserveres til de syge.”

Det forlyder også, at I fremover vil screene for corona ved hjælp af hostetests fra udvalgte praktiserende læger. Kan du bekræfte det?

”Det er tanken at lave et overvågningssystem for corona. Vi håber at kunne lave et system lidt i stil med det, der er sat op for influenzalignende symptomer. Vores kolleger på Statens Serum Institut står for den del, og de vil også holde øje med, om de kan se en overdødelighed under epidemien, som kan skyldes corona. Det er altså planen at få informationer om coronasmitte via andre kanaler end fra de egentlige tests. Og det kan på sigt hjælpe os med at afdække, hvor mange der lige nu er smittede.”

Når man kaster et blik på de sociale medier, fremgår det, at mange danskere stadig ikke forstår, at I ikke tester flere. Er I gode nok til at kommunikere til befolkningen, hvad strategien handler om?

”Det er en vedvarende kommunikationsudfordring at få folk til at forstå, at det i netop denne situation ikke handler om deres egeninteresse. Derfor beder vi folk med milde symptomer om at blive hjemme.”