Overlæge: Ingen grund til at være bange for abekopper

Et nyt udbrud af virussygdommen abekopper er opstået i Europa. Folk skal forholde sig normalt, siger overlæge.

Den smitsomme sygdom abekopper viser sig blandt andet ved et udslæt med blærer i ansigt og på hænderne. Andre symptomer er feber og hovedpine. (Arkivfoto).
Den smitsomme sygdom abekopper viser sig blandt andet ved et udslæt med blærer i ansigt og på hænderne. Andre symptomer er feber og hovedpine. (Arkivfoto). Foto: Cdc/Brian W.j. Mahy/Reuters.

Der er ikke grund til at være bange for sygdommen abekopper, der i de seneste uger er dukket op i Europa.

Det mener Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet og overlæge på Skejby Hospital.

- Man skal ikke forholde sig anderledes end normalt. Hvis man får feber og blærer, skal man ringe til lægen og ellers holde sig for sig selv, siger han.

Andre symptomer på sygdommen er muskelsmerter og hovedpine.

Udbruddet af abekopper er langt fra det første på europæisk jord. Tidligere har der dog været tale om tilfælde, der kunne spores tilbage til rejser til Vestafrika, hvor sygdommen findes.

Det er ikke tilfældet denne gang.

- Det er nyt, at der er dannet smittekæder i Europa. Det har vi ikke set før, siger Eskild Petersen.

- Vi er lige i starten af det her udbrud, så der er stadig en masse, vi ikke ved.

Han mener dog ikke, at der er grund til bekymring. Abekopper er nemlig et mere stabilt virus end for eksempel coronavirus, hvor der nemt opstår mutationer.

Samtidig smitter abekopper først, når man har fået symptomer, og det er dermed nemmere at inddæmme smitten.

Indtil videre er der registreret smittede i blandt andet Storbritannien, Sverige og Tyskland, dog endnu ingen i Danmark.

Sundhedsstyrelsen forventer ikke udbredt smitte i den danske befolkning.

Ifølge styrelsen varer sygdommen normalt mellem to og fire uger. I de fleste tilfælde går den over af sig selv. I nogle tilfælde er sygdommen dog dødelig.

Der er to stammer af abekoppevirus. Den ene har en dødelighed på omkring en procent, mens det for den anden stamme er op til ti procent.

Smittetilfældene i Storbritannien er alle af den milde variant. Det står endnu ikke klart, om det også er tilfældet i de andre europæiske lande.

Eskild Petersen understreger, at tallene for dødelighed er usikre, og at den reelle dødelighed af sygdommen dermed fortsat er ukendt.

Abekopper spredes gennem nærkontakt. Sundhedsstyrelsen har ingen særlige anbefalinger i forhold til at forebygge smitte, lyder det i en pressemeddelelse.

Men de generelle råd om hyppig håndvask og god hygiejne gælder fortsat.

/ritzau/