Overlæge: Jeg ville være tilbageholdende med at vaccinere mit barn

I en ny vurdering anbefaler de norske sundhedsmyndigheder ikke en bred vaccination af alle børn mellem 5 og 11 år – modsat Danmark

Klaus Birkelund Johansen er formand i Dansk Pædiatrisk Selskab og overlæge på Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
Klaus Birkelund Johansen er formand i Dansk Pædiatrisk Selskab og overlæge på Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital. . Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Danmark var blandt de første lande i verden til at tilbyde coronavaccinen bredt til alle børn mellem 5 og 11 år i november måned sidste år. Men andre lande tøver stadig, herunder søsternationen Norge. I en vurdering fra Folkehelseinstituttet – Norges svar på Sundhedsstyrelsen – vejer myndigheden fordele og ulemper op mod hinanden og kommer frem til, at ”der for øjeblikket ikke er grundlag for at anbefale vaccinen til hele aldersgruppen”, som den skriver. Det samme mener formand for Dansk Pædiatrisk Selskab overlæge Klaus Birkelund Johansen.

Hvad mener du om anbefalingen fra det norske folkehelseinstitut?

Faktisk skriver det norske institut præcis det samme, som Dansk Pædiatrisk Selskab skriver i vores retningslinjer. Og det er, at vi anbefaler at vaccinere børn i risikogrupper og børn, som har forældre eller andre nære kontakter, som har svært ved at opnå immunitet. Og at vi anerkender Sundhedsstyrelsens ret til at anbefale generel vaccination, men at vi tænker, at vægten skal ligge på den anden patientgruppe.

Mener I, at anbefalingerne skal revurderes?

Nej. Det må være op til Sundhedsstyrelsen, om de på baggrund af den generelle situation ønsker at vaccinere også raske børn.

Før jul var det bærende argument for at vaccinere samtlige børn, at det ville bidrage til at slå samfundssmitten ned. Har noget ændret sig?

Det må man sige. Omikrons evne til at smitte trods vaccination har jo ændret tingene. Så Sundhedsstyrelsens argument om vaccine ud fra et samfundsperspektiv står mindre stærkt nu.

De norske sundhedsmyndigheder skriver netop, at effekten af vaccine mod smittespredning er usikker. Hvis de danske myndigheders hovedargument for vaccine er svækket, bør de da ikke revurdere, om fordelene er store nok?

Jo. I lyset af det, der er kommet fra Norge og situationen i øjeblikket, så kunne det være fornuftigt at genbesøge Sundhedsstyrelsens vejledning for at se: Er det stadig sådan, at vi er i den situation, hvor det er en god idé at anbefale vaccinationen til alle 5til 11-årige?

I Norge argumenterer man for, at en naturlig infektion vil give barnet en bedre beskyttelse over for fremtidige varianter?

Det er noget, de lærde er meget uenige om, og pointen er, at det ved ingen. Vores viden lige nu er rent teoretisk. Men vi ved, at man ved influenza opnår en god og varig immunitet, hvis man har haft en naturlig infektion, og at den immunitet også kan yde beskyttelse mod nye influenzastammer senere i livet.

Danmark anbefaler vaccinen til alle mindre børn, Norge gør ikke. Forstår du, hvis danske forældre er forvirrede?

Grunden, til at man kan nå frem til så ret forskellige beslutninger, er fordi, det er et svært spørgsmål at besvare, og fordi vi ikke har viden om, hvorvidt man opnår den bedste immunitet ved naturlig smitte eller vaccination. Humlen er, at vi ikke har den viden, vi prøver at rådgive på baggrund af.

Er dine egne børn vaccineret?

Jeg har to børn på 21 og 17 år, og de er begge fuldt vaccineret. Det er beslutninger, de selv har taget, især på baggrund af de restriktioner, de så slap for. Ville jeg så lade barnet vaccinere, hvis jeg havde et lille barn på fem år? Der ville jeg helt klart være mere tilbageholdende med at lade mit barn vaccinere i den nuværende situation.