Prøv avisen
Interview

Overlæge: Vi har pligt til at bruge donor-organer med stor omhu

Foto: Tegning: Rasmus Juul

Det er 25 år siden, den første lungetransplantation blev udført i Danmark, og behandlingen er blandt de vanskeligste, sundhedsvæsenet tilbyder. Overlæge Michael Perch stod i et svært dilemma, da en patients nye lunger tog uigenkaldeligt skade kort efter operationen

Sidste år fik 29 mennesker i Danmark en eller to nye lunger. I sin karriere har overlæge Michael Perch været med til at give omkring 200 mennesker chancen for et nyt liv. Han er leder af Rigshospitalets afdeling for lungetransplantation, der udfører alle lungetransplantationer i landet, og opgaven er fyldt med omkostninger. Den trækker veksler på følelser, faglighed og økonomi.

Det er 25 år siden, man i Danmark opererede den første patient, og det blev fejret på Rigshospitalet i sidste uge med konference og jubilæumsarrangement. I stueetagen fortalte lungetransplanterede mennesker om at få nyt liv med nye lunger og fagpersoner om udviklingen, hvor man har nedbragt antallet af døde på venteliste, blandt andet fordi man bliver stadig dygtigere til at gøre brug af de organer, som doneres.

14 etager over auditoriet ligger Michael Perchs kontor. Herfra kan man se stadionet Parken og børn, som løber til skolernes motionsdag. Enorme perspektiver for de mennesker, som kommer her, fordi de næsten ikke kan trække vejret.

Michael Perch står for den medicinske del af transplantationsforløbet, der ligger før og efter selve operationen. Han har sagt ja til at fortælle om et forløb, der gjorde særligt indtryk på ham. Et af dem, der var svært. Et af dem, som viser lidt af det, der er på spil, når et menneske indstilles til en lungetransplantation og dermed til en behandling, der måske er blandt de vanskeligste, sundhedsvæsnet tilbyder.

Overlæge Michael Perch.

Der er det med transplantationer, at forløbene kan være meget smukke. Et menneske får en chance til, som ellers står ved den yderste kant.

Michael Perch