Overlæge: Sådan omskærer man en dreng

MED VIDEO Det er ikke et helt ukompliceret indgreb at skære forhuden af en baby, forklarer børnekirurg. På hospitalerne foregår sådan en operation altid med fuld bedøvelse

På et sygehus vil man altid skære forhuden væk, mens man ved en religiøs omskæring bruger en metode, hvor forhuden bliver knust.
På et sygehus vil man altid skære forhuden væk, mens man ved en religiøs omskæring bruger en metode, hvor forhuden bliver knust. Foto: SIELEMANN SØREN.

Er det en skamfering? Mishandling? Eller ligefrem tortur, når jøder og muslimer lader deres drengebørn omskære? Eller er det en stolt og harmløs tradition, der går tusindvis af år tilbage i tiden?

Diskussionen om omskæring har de seneste dage gået højt. Men hvad er det egentlig, der foregår ved det indgreb, som i øjeblikket deler vandene i Danmark? Vi har spurgt Yazan Rawashdeh, overlæge på børneurologisk afdeling på Skejby Sygehus, om, hvordan man helt konkret fjerner forhuden på en dreng.

Han er ekspert i urinvejskirurgi hos børn og forklarer, at en omskæring ikke er helt ukompliceret.

Man hører flere sige, at det blot er et simpelt indgreb, men i virkeligheden er det ikke så enkelt endda. Især ikke når det foretages på helt små drenge, for så er strukturerne så små og anatomien så fin, at man er nødt til at være utrolig forsigtig, siger han.

Der findes en række forskellige metoder til at operere forhuden væk. På sygehusene gør de det på en måde, mens de religiøse omskæringer sker ved en anden fremgangsmåde. Men på trods af forskellene i teknikken er de overordnede principper ens. En omskæring er vel en omskæring på et eller andet plan, siger Yazan Rawashdeh. Han foretager selv fra tid til anden omskæringer af børn, men kun når der er en medicinsk grund til det. Der bliver nemlig ikke foretaget religiøse omskæringer på danske sygehuse. De foregår i stedet hos en rabbiner eller hos en læge.

Når en omskæring foregår på et sygehus, er barnet altid fuldt bedøvet og sover dermed under operationen.

Det kan godt bløde ret meget, og det er nemmere at styre, når barnet sover, siger han og forklarer, at det i det hele taget giver mere ro over indgrebet til at arbejde med de små detaljer, når barnet sover.

Selve forhuden består af to lag. Der er dels et yderblad, der består af hud, og dels er der et indre blad, der er en slimhinde-agtig del. Og så er der selve omslagsfolden, hvor de to lag mødes, der ligger, hvor glans starter ved penisskaftet.

I de første tre år af drenges levetid er forhuden klistret fast til glansen. Derfor er første skridt ved en omskæring, at man løsner forhuden.

Forhuden hænger meget godt fast. Derfor skal man stille og roligt trække den tilbage, og så kan man med et instrument løsne den hele vejen ned til omslagsfolden, forklarer Yazan Rawashdeh.
Når forhuden er løsnet, tegner kirurgen med en tusch rundt og markerer, hvad der skal fjernes af det indre og ydre blad.

Og så skærer man rundt med en kniv. Til sidst syer man resterne sammen med en selvopløselig tråd for at stoppe blødningen, siger han. Barnet vil være øm efter operationen i op til 10 dage efter, hvor det kan være nødvendigt at dæmpe smerterne med medicin.

Ved en rituel omskæring nøjes man med at lokalbedøve drengen, og derfor må man bruge en metode, der går hurtigere og ikke bløder så meget.

Her sætter man i stedet et instrument på forhuden, der kvaser de to lag i forhuden sammen. Man lader tangen sidde på et minut eller to, indtil blodkarrene er blevet kvast. Derefter skærer man forhuden af rundt om tangen og behøver ikke at sy, fordi blodkarrene er stoppet, og de to lag nærmest klistrer sammen, siger han.

Hvorfor bruger I ikke den metode på sygehusene?

Vi foretrækker at skære i frihånd. Så har vi mere styr på, hvor meget hud man fjerner. Jeg vil ikke sige, det er tilfældigt, hvor meget man fjerner med tangen, men man har ikke samme kontrol med, hvor meget hud man skærer væk, og hvor meget man lader sidde tilbage, siger han.

Og det er netop hele kunsten ved en omskæring ikke at fjerne for meget og ikke at fjerne for lidt.

Det er det, der kan gøre indgrebet vanskeligt. På et sygehus er det dog mere ligetil, fordi drengen ligger stille og roligt og sover, siger han.

Hvis man kommer til at fjerne for meget af forhuden, kan det give grimme komplikationer. På Skejby Sygehus børneurologisk sektion ser de tre til fire tilfælde om året, hvor børn har fået alvorlige problemer efter en religiøs omskæring.

Hvis man fjerner for meget eller kommer til at beskadige selve penis, kan det have ret alvorlige konsekvenser. Hvis man beskadiger urinrøret, kræver det en del operationer, før man få rettet op på tingene, siger han.

Det er kun de alvorligste af tilfældene med komplikationer, der ender på sygehuset hos Yazan Rawashdeh. Men der er mange andre problemer, der kan opstå efter en rituel omskæring såsom blødninger og infektion. De vil dog typisk blive behandlet hos barnets egen læge.

Desuden er der også det aspekt ved sagen, at det bør se pænt ud, når det er et indgreb, man får lavet, uden der ligger en sygdom til grund for det. Det er også en form for komplikation, at folk ikke synes, det er blevet gjort pænt nok, siger han.

I de tre nedenstående videoer kan du se, hvordan man foretager en omskæring. Her bliver forskellige metoder til omskæring vist på plastikmodeller:

Mogan-metoden: Se video

Gomco-metoden: Se video

Plastibell-metoden: Se video