Overskudsmad til underskudsfolk

I går delte forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad gratis mad ud på et værested i København. I julen smider danskerne mad ud for halvanden milliard kroner

Hjemmeværnsfolk, medarbejdere og brugere af værestedet på Sundholmsvej i København tog i går fælles del i slæbet, da fire vognfulde gratis mad skulle bæres ind i caféen. Velvilligheden var stor, selvom ikke alle brugere var helt med på arrangementet: ”Hvad er det egentlig, vi skal bære?,” lød det. Yderst til venstre ses Helle Holm, der er leder af værestedet på Sundholmsvej på Amager i København. –
Hjemmeværnsfolk, medarbejdere og brugere af værestedet på Sundholmsvej i København tog i går fælles del i slæbet, da fire vognfulde gratis mad skulle bæres ind i caféen. Velvilligheden var stor, selvom ikke alle brugere var helt med på arrangementet: ”Hvad er det egentlig, vi skal bære?,” lød det. Yderst til venstre ses Helle Holm, der er leder af værestedet på Sundholmsvej på Amager i København. –. Foto: Leif Tuxen.

62-årige Jan Staalfos kunne dårligt få ordene over sine læber på grund af et genstridigt hosteanfald. Men et par hiv på cigaretten hjalp, og så kom ordene med kraft:

Selvfølgelig kommer jeg da i morgen (i dag, red.)! Maden er jo gratis, ikk.

Og det er maden rigtigt nok. I dag uddeler værestedet på Sundholmsvej på Amager i København fire vognfulde gratis mad til deres brugere, som er en broget skare af socialt udsatte personer, nogle med misbrug eller psykiske sygdomme. På en dag siver 70-90 personer gennem værestedets julepyntede, højloftede lokaler, hvor kaffe købes for en to-krone, mens en varm ret koster tre femmere. Alkoholindtag og rygning foregår udenfor, fastslår et opslag lige inden for døren.

LÆS OGSÅ: Fra Frederiksberg-frue til julehjælpsansøger

Men uden for døren rullede fire varevogne med camouflageklædte hjemmeværnsfolk i går ved middagstid op. Hjemmeværnet var kontaktet af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som fra 12 sponsorer havde skaffet mad, soveposer og hygiejne-sager til 12 københavnske herberger, væresteder og kvindehjem. Så ud af varevognene kom den ene brune kasse efter den anden med blandt andet Stryhns-leverpostej, Heinz-ketchup, Crüsli-morgenknas og Pågen-brød.

Det kan godt være, det her kun er en dråbe i havet af madspild, men det viser alligevel, at det kan lade sig gøre at bruge overskudsmad fornuftigt. Det enorme madspild bør sættes i system, for vi smider tonsvis af god mad ud hvert år, sagde Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad, mens varerne blev slæbt ind.

Hendes udsagn er ikke grebet ud af den blå luft. Danskerne smider årligt mad ud for 16 milliarder kroner, og alene i julen modtager landets skraldespande mad for over halvanden milliard kroner. Og skraldespandene kommer sandsynligvis til at bugne ekstra i år, for i forhold til sidste år er der solgt 40 procent flere flæskestege, uden at eksempelvis andestegene er bippet færre gange gennem kasseapparaterne.

Men blandt værestedets brugere er overskudsmaden tiltrængt, forsikrede leder Helle Holm.

Det forsøder tilværelsen for vores brugere, for de ville hverken kunne få den slags mad eller det vintertøj, der uddeles, på andre måder. Alle initiativer, der kommer vores brugere til gavn, vil vi gerne gøre brug af.