Overtro: Bliver 2013 et ulykkesår?

Hvis man er overtroisk, er det ikke sjovt at træde ind i 2013. For så varsler tallet 13 uheld og ondskab. I anledning af årsskiftet undersøger Videnskab.dk myterne om 13-tallet.

Overtro: Bliver 2013 et ulykkesår?

13 var det næstmest udtrukne Lotto-vindertal for et par år siden, viste en opgørelse fra Dansk Tipstjeneste. Alligevel er tallet omgivet af mystik og uhygge.

13 til bords bringer uheld, siger man. Mandag eller fredag den 13. er uheldssvangre dage. Mange har det også dårligt med at have tallet i deres telefonnummer, som husnummer eller som fødselsdato.

Myterne om 13 er oldgamle, og i Dansk Folkemindesamlings arkiver gemmer der sig flere beviser på, at danskerne længe har været bange for tallet:

»Tilbage i 1878 i Horsens, var der en husejer, der protesterede så meget, at han slap for at få nr. 13 som husnummer.«

LÆS OGSÅ: Hvor stammer 7-9-13 fra?

»Og da TV-Byen lå i Gladsaxe, havde man ingen kontorer på den 13. etage. Der findes også gamle hoteller i København, som ingen etage nr. 13 har,« fortalte overarkivar og leder af Dansk Folkemindesamling, Else Marie Kofoed Videnskab.dk i en artikel om, hvorfor fredag den 13. er skræmmende.

Men er der noget om myterne, og hvorfor er de opstået?

Oldgamle myter
I nordisk mytologi, i kristendom og i eventyr findes idéen om, at noget frygteligt vil ske, hvis der er 13 personer omkring et bord:

  • 13 guder sad til bords i den nordiske mytologis Valhal, indtil den gode gud Balder blev myrdet på grund af Loke.
  • Jesus spiste sin sidste nadver sammen med 12 apostle. Der var altså i alt 13 personer til bords. Få dage efter blev Jesus korsfæstet.
  • Og i Brødrene Grimms eventyr om Tornerose bliver kun 12 ud af 13 feer inviteret til bords. Det får den 13. fe til at forbande Tornerose, så hun må sove i 100 år.

Overtroen omkring tallet 13 er dog opstået for endnu længere tid siden, vurderer Dansk Folkemindesamling.

Mystikken om tallet stammer formentlig fra en helt anden verdensdel nemlig Mesopotamien, hvor det forhistoriske folkeslag sumerne for 4.000-5.000 år siden inddelte året i 13 måneder i stedet for 12, formoder Dansk Folkemindesamling.

Tallet 13 kom dermed til at spille en særlig rolle for sumerne, og der har altid været overtro forbundet med noget, der afviger fra normen. Det har Videnskab.dk tidligere berettet om i artiklen om fredag d. 13. og artiklen "Hvor stammer 7-9-13 fra?"

Tempelriddernes ulykkesdag var den 13.

En dansk kulturforsker har et andet bud på, hvordan 13 er blevet et ulykkestal. Myterne om tallet stammer fra 1300tallets Frankrig, siger han:

»Overtroen omkring tallet 13 udspringer antageligvis af, at den franske konge Filip d. 4. i 1307 beordrede en blodig forfølgelse af tempelridderne. Den ordre blev udstedt fredag den 13. oktober,« forklarer Kim Toft Hansen, som er adjunkt på Aalborg Universitets institut for Kultur og Globale Studier.

LÆS OGSÅ: Overtro topper blandt børn og ældre

Det er dog helt normalt, at der er uenighed omkring, hvordan en bestemt overtro er opstået, understreger Kim Toft Hansen, som har analyseret overtro, monstre og mystik i moderne litteratur og film.
For ingen kan vide præcist, hvordan overtroiske myter bliver født, vurderer forskeren.

»Overtro opstår som udgangspunkt ud fra en mangel på viden. Det er i en overskridelse af det fornuftige at overtroen opstår. Det kan opstå i den enkeltes liv ved at denne oplever noget, som ikke kan forklares ud fra de begreber, man normalt har,« forklarer Kim Toft Hansen.

Ingen kender kilden

En persons fortælling om noget mystisk, der er sket i hverdagen, for eksempel ved et bord med 13 personer, bliver efterhånden til en udbredt opfattelse af, at tallet 13, en sort kat, en stige eller et knust spejl bringer ulykke.

Til sidst er der ingen, der ved, hvor myterne kommer fra:

»Fortællingen bliver overleveret, så myten overlever, selv om fortælleren eller hovedkilden forsvinder. De færreste ved, hvem det er, der oprindeligt har haft dårlige erfaringer med tallet 13, men alligevel fastholder vi en idé om, at der er noget særligt ved tallet,« siger Kim Toft Hansen.

»På den måde bliver individuelle fortællinger til kollektive mytologier, som kommer til at fremstå som en sand beretning, der videreformidles fra generation til generation,« fortsætter han.

Behov for at være en del af noget større

Overtro på tallet 13 er formentlig opstået, fordi mennesker har et indbygget behov for at finde forklaringer på, at noget ubegribeligt sker.

»I postmodernismen er der sket det, at religion, spiritualitet og overtro efterhånden er blevet udtryk for det samme. Religion, spiritualitet og overtro kommer fra, at mennesker har en fornemmelse for at være en del af noget større, som de ikke kan kontrollere. Noget metafysisk,« siger Kim Toft Hansen.

LÆS OGSÅ: Overtroiske husker ofte et tidligere liv

13-tallets mystik er altså formentlig opstået, fordi nogen på et tidspunkt for et uvist antal år siden, har haft brug for at forklare en ubegribelig, ulykkelig hændelse. Personen har fortalt historien videre til én, som har fortalt den videre til en anden, og sådan er det fortsat helt indtil i dag, hvor vi netop er kommet ind i år 2013.

Matematiker er ikke overtroisk

Og hvordan er det så at regne med 13-tallet, som i den grad er omgivet af mystik? Det har Videnskab.dk spurgt lektor i matematik Simon Kristensen fra Aarhus Universitet om.

Matematisk set er der ikke noget særligt ved 13-tallet udover, at det er et primtal, siger han.

»Der er ikke meget spjæt i mine udtalelser, men jeg mener ikke, at man skal blande matematik og mysticisme. For mig er 13 bare et primtal og for øvrigt også den dato, jeg er født på,« siger Simon Kristensen.

Hvad tror du om 2013?

13-tallet er ifølge matematikeren et tal ligesom alle andre, og ifølge de humanistiske forskere er overtroen på 13 opstået som en slags irrationel trang til at være en del af en større fysisk sammenhæng.
Om man skal frygte at tage springet ind i 2013, afhænger altså af, hvad man selv tror på.

Fakta
Myterne om 13-tallet er mange. Den berygtede Apollo 13-mission, der skulle have bragt tre astronauter til Månen, men blev afbrudt på grund af en ilttank, der eksploderede, blev indledt den 11. april klokken 13.13. Ilttanken eksploderede den 13. april.