Prøv avisen

Pårørende går glip af erstatning efter lægefejl

En ny erstatningslov har været uden effekt for pårørende til patienter, der er døde af fejlbehandling. - Foto: stock.xchng.

Pårørende til patienter, der er døde af fejlbehandling, går glip af erstatninger på op til 100.000 kroner, mener Patientforeningen Danmark

En ny erstatningslov har været uden effekt for pårørende til patienter, der er døde af fejlbehandling.

Siden en lovændring i 2003 har nærtstående pårørende haft mulighed for at kræve erstatning for deres psykiske belastninger i forbindelse med en patients dødsfald. Men selvom anslået mindst 500 patienter siden da er døde af fejlbehandling, har ikke en eneste pårørende ifølge Patientforeningen Danmark fået tildelt erstatning.

Det er en hån mod de danskere, som mister en pårørende på grund af groft lægesjusk, siger formand Karsten Skawbo-Jensen.

Penge erstatter ikke et liv, men det er selvfølgelig på sin plads med en kompensation for den lidelse, som de efterladte har oplevet.

Hvert år anmeldes omkring 100 tilfælde af dødsfald på grund af fejl i behandlingen, anslår Martin Erichsen, afdelingschef i Patientforsikringen.

Ifølge Karsten Skawbo-Jensen skyldes mellem fem og ti af disse dødsfald grov uagtsomhed udvist af en læge eller sygeplejerske. Netop grov uagtsomhed er tilstrækkelig grund til, at nære pårørende kan kræve erstatning på op til 100.000 kroner med lovændringen fra 2003 i hånden. Disse penge vil kunne lægges oveni de godt 30.000 kroner, som Patienforsikringen normalt yder til at dække begravelsesomkostninger.

De udeblevne erstatningsudbetalinger hænger ifølge Patienforeningen Danmark sammen med, at det er alt for vanskeligt og potentielt dyrt at kræve erstatningen. Patientforsikringen, der er skabt for at gøre det let at søge erstatning for fejlbehandling, har endnu ikke fundet grund til at anvende den ændrede lovgivning ifølge afdelingschef Martin Erichsen. Dermed skal pårørende, der ønsker erstatningen på de 100.000 kroner for smerten ved at miste en pårørende, lægge sag an i det normale retssystem.

Da ingen endnu har fået en dommers ord for, at en læge sjuskede så voldsomt, at erstatning kan tildeles, mangler der både retspraksis og viden om den fem år gamle lovgivning, mener Karsten Skawbo-Jensen. Civilstyrelsen bør se mere velvilligt på ansøgninger om fri proces, mener han og opfordrer samtidig politi, sygehuse og Patientforsikringen til at gøre pårørende opmærksom på erstatningsmulighederne fra 2003. Men det har Patienforsikringen ifølge afdelingschef Martin Erichsen ikke set grund til.

Vi oplyser kun patienter om muligheden i det omfang, vi finder det relevant i den pågældende sag. Og det har vi endnu ikke set eksempler på, siger han.

hall@kristeligt-dagblad.dk

En ny erstatningslov har været uden effekt for pårørende til patienter, der er døde af fejlbehandling. - Foto: .