Påskeforskning: Derfor har fugleæg forskellige farver

Æg i farvestrålende nuancer findes ikke kun i butikkerne men også i naturen. Læs, hvorfor fugleæg har så forskellige farver

The Adjustment Bureau. Instruktør: Georges Nolfi. USA, 2011. 106 minutter. Premiere over hele landet. Foto: Steen Agger Denmark

Påskeæg i alskens farver bugner for tiden på hylderne i landets supermarkeder. Men også i naturen findes æg i en bred pallette af farver lige fra hønsenes hvide og brunlige æg til solsortens grønblå og emuens terpentingrønne æg.

Men hvorfor er variationen i farven så stor på den skal, der skal beskytte fugleungerne, mens de bliver ruget ud?

Det har biolog Ole Næsbye Larsen fra Syddansk Universitet flere forklaringer på.

LÆS OGSÅ: Årets første fugleæg

Nogle fugle har brug for at give deres æg camouflage-farver. Det gælder især de fugle, der lægger deres æg på jorden i åbne landskaber fugle som måger, terner og vadefugle. De danner æg, som tager farve efter det landskab, som de skal udruges i, forklarer Ole Næsbye Larsen på universitetets hjemmeside.

På den måde bliver æggene altså bedre skjult mod ræve og andre æggerøvere, fordi de via deres farve falder i ét med omgivelserne.

Andre fugle såsom stæren og musvitten lægger dog ikke æg på jorden men derimod i reder oppe i træerne. Derfor kan det undre, hvorfor deres æg også er farvede blå, grønne og hvide.

Det kan dog skyldes, at fugle ikke ser farver på samme måde som mennesker. Fugle kan for eksempel også se ultraviolette farver, der er skjulte for menneskeøjet, forklarer Ole Næsbye Larsen i artiklen på Syddansk Universitets hjemmeside.

Og farven kan muligvis gøre, at fuglene bedre kan passe på deres æg, siger han:

LÆS OGSÅ:Kun få har anmeldt sjældne fugleæg til myndighederne

Det betyder, at fuglene lettere kan holde styr på dem og lægge dem tilbage i reden, hvis de skulle falde ud. Eller hunstæren kan måske opdage, at en anden hunstær har lagt et æg i hendes rede for at få hende til at opfostre sin unge, men ved at opdage det uønskede æg kan hun skille sig af med det.

Endnu en forklaring kan være, at farverne fungerer som et signal fra hunnen til hannen om, at de unger, der kommer ud af hendes æg, er værd at være med til at fostre op. Tidligere undersøgelser har nemlig vist, at hannerne bruger mere tid på at made de unger, der er udklækket af de mest farverige æg. Muligvis fordi farverige æg signalerer sunde mødre.

Til slut kan en forklaring på æggenes ydre også findes i den føde, fuglene spiser. Hvis en fugl ikke får kalk nok, vil der eksempelvis dannes pletter på æggeskallen

Læs meget mere om farverne på fugles æg her