På torsdag skal alle elever i skole igen

Folkeskoleeleverne vender tilbage, fitnesscentre åbner, og brudevalsen må danses efter 23. - Det ser fornuftigt ud, siger ekspert om den nye genåbningsaftale.

På torsdag kan alle elever i folkeskolen komme tilbage. Det kommer eleverne mellem 5. og 8. klasse til gavn, da de yngste og ældste allerede er tilbage. Her er det en 9. klasse på Amager Fælled Skole i København, der fejer gensynet i marts. (Arkivfoto)
På torsdag kan alle elever i folkeskolen komme tilbage. Det kommer eleverne mellem 5. og 8. klasse til gavn, da de yngste og ældste allerede er tilbage. Her er det en 9. klasse på Amager Fælled Skole i København, der fejer gensynet i marts. (Arkivfoto). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Skoleeleverne kan se frem til at få deres hverdag tilbage, og det samme kan mange andre med den genåbning, der træder i kraft på torsdag.

- Vi har lavet en aftale, som tager udgangspunkt i den gode situation, vi står i for øjeblikket i Danmark, og som sikrer, at vi fremadrettet kan åbne på en ansvarlig og fornuftig måde, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Fra 6. maj er der fuldt fremmøde for alle klassetrin, og dermed er det slut for 5.-8.-klasserne med kun at ses med kammerater og lærere hver anden uge.

Med i aftalen er regeringen og alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige.

Hos Venstre glæder formand Jakob Ellemann-Jensen sig over, at det lykkedes at nå til enighed om folkeskolen.

- Det, der har været vigtigt for Venstre, det har været vores børn: At de kommer tilbage i skolen og også meget gerne på ungdomsuddannelserne.

- Det første er vi lykkedes med.

Men ikke det sidste, for eleverne på gymnasierne og de øvrige ungdomsuddannelser må væbne sig med tålmodighed.

Først 21. maj kan de komme tilbage på fuld tid, mens de studerende på de videregående uddannelser den dato kan møde halvdelen af tiden.

At lade de ældste vente er fornuftigt, siger Christian Wejse, der er afdelingslæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Vi ved, at risikoen for smitte er lav hos de yngste elever og højere hos de ældre.

Han er i det hele taget tryg ved genåbningen, da den kommer på et tidspunkt, hvor mange lader sig teste jævnligt. Dermed opdages smitten hurtigt, og det er vigtigt, når flere mødes i skolen og til eksempelvis indendørs idræt.

- Denne genåbning er forbundet med en større risiko for smitte, end der har været ved tidligere genåbninger. Men da det hele er "indhegnet" af test og coronapas, ser det fornuftigt ud, siger Wejse.

Mens de ældste må fortsætte nogle uger endnu med onlineundervisning, så står fitnesscentre og indendørs idræt for personer over 18 år for tur med det samme.

Men det bliver med krav om coronapas. Kun medlemmer, der kan fremvise en negativ test eller dokumentation for enten vaccination eller tidligere smitte, kan få adgang.

I glæden over at skulle åbne, ærgrer Morten Brustad, branchedirektør i Dansk Fitness Helse Organisation, siger over den del af aftalen.

- Vi risikerer, at brugerne bliver hjemme i sofaerne. Og så er vi lige vidt, siger han i en pressemeddelelse.

Han henviser til organisationens egen undersøgelse, der har vist, at 37 procent af brugerne kun i nogen grad eller slet ikke vil komme tilbage med coronapas.

Anderledes ser afdelingslæge Christian Wejse på kravet:

- Under den store smittestigning i efteråret så vi, at der var en overhyppighed hos personer, der havde været i fitness. Med kravet om et coronapas er risikoen for, at en smitsom person kommer ind, meget lille.

Med den nye aftale kan også sommerens studenter, fødselarer og brudepar ånde lettet op. Holder de eksempelvis fest i et forsamlingshus eller et lejet lokale, må de fortsætte efter klokken 23.

Dog skal alle gæsterne kende hinanden og være de eneste, som har adgang til lokalet.

/ritzau/