Tag med på rundtur i Danmark: Hvad diskuteres lokalt?

Nogle politiske emner er på alles læber under valgkampen og diskuteres både i Vendsyssel og på Vesterbro. Men der er også temaer, der særligt optager visse dele af landet. Kristeligt Dagblad giver overblik over valgets lokale dagsordener

Rundt om i Danmark er der mange andre dagsordener, der er vigtige for vælgerne. For selvom man diskuterer dagpenge i Nordjylland, går man også op i prøveboringer efter skifergas. Og selvom fynboerne har en holdning til vækst kontra nulvækst i den offentlige sektor, har en lavere takst på Storebæltsbroen måske også indflydelse på, hvor de sætter deres kryds den 18. juni.
Rundt om i Danmark er der mange andre dagsordener, der er vigtige for vælgerne. For selvom man diskuterer dagpenge i Nordjylland, går man også op i prøveboringer efter skifergas. Og selvom fynboerne har en holdning til vækst kontra nulvækst i den offentlige sektor, har en lavere takst på Storebæltsbroen måske også indflydelse på, hvor de sætter deres kryds den 18. juni. .

Dagpenge, nulvækst og flygtningekrisen har indtil videre været store emner i folketingsvalgkampen. Det er nogle af de ting, som har fyldt allermest i dagbladenes valgdækning, og som partilederne oftest er blevet bedt om at diskutere i de store tv-debatter. 

Men rundt om i Danmark er der mange andre dagsordener, der er vigtige for vælgerne. For selvom man diskuterer dagpenge i Nordjylland, går man også op i prøveboringer efter skifergas. Og selvom fynboerne har en holdning til vækst kontra nulvækst i den offentlige sektor, har en lavere takst på Storebæltsbroen måske også indflydelse på, hvor de sætter deres kryds den 18. juni. 

Nogle af dem, der følger den offentlige debat tættest, er journalister. Derfor har vi spurgt lokale mediefolk otte forskellige steder i Danmark om, hvad de mener, er de største debatter under folketingsvalgkampen i netop deres landsdel.

Gitte Sørensen, redaktionschef på P4 Nordjylland

”Debatten om skifergas betyder meget i Nordjylland, fordi det er i vores område, der foregår prøveboringer. Det emne fylder mere i Nordjylland end andre steder, men dermed ikke sagt, at emnet vil være afgørende for særligt mange nordjyder,” fortæller Gitte Sørensen og tilføjer, at de nære og håndgribelige emner som for eksempel længden på dagpengeperioden er vigtigere:

Foto: Rasmus Juul

”Beskæftigelsespolitik og dagpenge diskuteres pr. tradition meget i vores område, og det gør det også i år. Selvom det egentlig går bedre med beskæftigelsen i Nordjylland, er der bare en historik omkring arbejdsløshed og manglende beskæftigelse i området, der gør, at det emne altid fylder meget,” siger hun.

Endelig har diskussionen om det såkaldte Udkantsdanmark også præget valgkampen i Nordjylland, fortæller redaktionschefen:

”Det berører rigtig mange mennesker heroppe, fordi vi har mange små bysamfund. Politikernes bud på, hvad man kan gøre i den forbindelse, er meget interessant for nordjyderne og har indflydelse på, hvor de vælger at sætte deres krydser.”

Pia Lange Christensen, redaktionschef på TV Midt/Vest

I Vestjylland betyder vækst og debatten om Udkantsdanmark - og særligt de to ting sammen - meget under valgkampen. Det fortæller Pia Lange Christensen:

Foto: Rasmus Juul

”Vi har oplevet en del fraflytning både af mennesker og arbejdspladser. Borgerne i Vestjylland er bekymrede for, om vi kommer med på vækstvognen og får samme muligheder som andre dele af landet,” siger hun og nævner udflytning af statslige arbejdspladser til Vestjylland som en af de ting, der konkret nævnes i debatten.

Derudover diskuteres naturen meget under valgkampen både i debatter om grøn energi og landbrugets rammebetingelser:

”Vi er landbrugsland, og landbrugets krise sætter derfor stort præg på debatten herude,” siger Pia Lange Christensen.

Derudover holder vestjyderne et skarpt øje med den tidligere Viborg-borgmester og nuværende formand for De Konservative, Søren Pape Poulsen. Hans parti går ind for at afskaffe regionerne, hvilket ikke nødvendigvis falder i god jord hjemme i Viborg, der er regionshovedstad for Region Midtjylland.

Lars Mandal, nyhedschef på TV 2 Østjylland

”Vores helt store regionale tema er infrastruktur: Det er motorvejen E45, lufthavnen og en bro over Kattegat. Det er hot. Derfor har vi på vores kanal besluttet at dedikere den sidste ud af fem politiske debatter, hvor alle partier er repræsenteret, til østjydernes helt store bekymring: trængselsproblemer,” siger Lars Mandal.

Foto: Rasmus Juul

Grunden til, at netop dette emne fylder særligt i Østjylland, er, at der allerede i dag er trængselsproblemer på motorvejen i området. Samtidig er landsdelen med Horsens i syd og Randers mod nord det sted i Danmark, der har den relativt højeste vækst, fortæller Lars Mandal. Derfor er det nødvendigt, at man får gjort noget ved problemerne, inden de vokser sig større.

”Det interessante er, at det på tværs af alle partier er den fælles dagsorden. Der er forskellige holdninger til, hvad man skal gøre, men for en gangs skyld kan vi konstatere, at repræsentanter fra samtlige partier synes, det er noget, man skal prioritere,” fortæller Lars Mandal.

Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør på JydskeVestkysten

I Sydjylland kommer man heller ikke uden om at diskutere den såkaldte udkantsproblematik: Vækst, liv og trivsel i landområder præger valgkampen, fortæller Peter Orry.

Foto: Rasmus Juul

Men der er også andre vigtige dagsordener i den del af landet, der grænser op til Tyskland. For eksempel betyder udlændingepolitik i bred forstand meget, da Sønderjylland netop er direkte forbundet med resten af Europa:

”Det er bare et diskussionspunkt, hvordan landegrænsen skal bevogtes, hvis den i det hele taget skal det. Mange glæder sig over, at vi ikke længere skal stoppe og holde i kø ved grænsen, når vi skal til Tyskland, mens andre ser det som et problem i relation til flygtninge og kriminalitet. Det er jo et faktum, at store dele af især indbrudskriminaliteten herhjemme og specielt i vores landsdel bliver forøvet af østeuropæere, og det giver den forståelige diskussion af, om man i højere grad skulle forhindre dem i at komme til landet,” siger Peter Orry.

Men også landbrug er væsentligt for sydjyderne, der stadig høster et stort antal arbejdspladser fra dette erhverv:

”Det fylder noget, fordi en del landmænd har det svært. Mange føler, at de bliver overbebyrdet med restriktioner og forskelsbehandlet i forhold til deres konkurrenter i EU,” siger han.

Jesper Buch, politisk redaktør på TV 2 Fyn

”Noget af det, som fylder meget på Fyn, er brotaksterne på Storebæltsbroen, som fynboerne gerne vil have sat ned. Den sag dukker op igen og igen, men op til dette valg har Fyens Stiftstidende kørt en stor kampagne for lavere takster, hvilket måske har været medvirkende til, at politikerne denne gang tager diskussionen med lidt større styrke. Partierne på Christiansborg rykker sig ikke rigtigt, men alle kandidater siger, at de vil arbejde for det, og uanset om de er Venstre-mænd eller socialdemokrater, kan de vinde lidt på det,” fortæller Jesper Buch.

Foto: Rasmus Juul

Men det er ikke den eneste infrastrukturdebat, der præger debatten på øen i midten:

”Fynboerne vil gerne have, at der bliver sat penge af på finansloven til at udvide motorvejen tværs over Fyn med et tredje spor fra Odense til Nørre Aaby,” fortæller han.

I Odense skal der frem mod 2020 investeres op mod 30 milliarder kroner i nye byggeprojekter. Den byudvikling gør, at også social dumping kommer på fynboernes læber:

”Det er gang i byggeriet i Odense, og det betyder, at folketingspolitikerne har en god regional sag at hænge deres holdning til social dumping op på,” siger Jesper Buch.

Torben Dalby Larsen, chefredaktør og administrerende direktør i Sjællandske Medier

Vækst i udkantsområder og overførselsindkomster. Det er ifølge Torben Dalby Larsen de to dagsordener, der præger folketingsvalgkampen på Sjælland - i hvert fald den del af Sjælland, der ligger mere end en times transporttid fra København.

Foto: Rasmus Juul

”Når du kommer mere end en time væk fra København, så ændrer tingene sig. Her er et af de afgørende temaer i valgkampen vækst, og hvordan de her områder netop kan få gang i væksten på samme måde, som man kan tættere på København,” siger han og fortæller, at noget af det, der fylder allermest i den debat, er digital infrastruktur:

”Det rejser spørgsmålet om, hvorfor i alverden man ikke for længst har lavet gode mobil- og internetforbindelser på hele Sjælland. At veluddannede mennesker for eksempel har mulighed for at arbejde hjemmefra, er jo afgørende for, om de gider bo i området.”

Den anden store sjællandske dagsorden er overførselsindkomster som eksempelvis dagpenge, da der ifølge Torben Dalby Larsen er mange på offentlige ydelser i området:

”Derfor betyder den debat selvsagt meget,” forklarer han.

Ninna Kokholm, nyhedschef på TV 2 Lorry

Da mange toppolitikere er opstillet i Hovedstadsområdet, bliver der ofte talt landspolitik i og omkring København. Alligevel er der ifølge Ninna Kokholm fire områder, som særligt optager borgerne i denne landsdel, og som TV 2 Lorry derfor får politikerne til at forholde sig til: sundhed og sygehuse, trafik, placering af flygtninge og grundskylden.

Foto: Rasmus Juul

”I starten af valgkampen havde vi en seerundersøgelse på internettet, hvor vi spurgte Hovedstadsområdets borgere om, hvad der var det vigtigste politiske emne. Det, der med al tydelighed bonede mest ud, var sundhed og sygehuse. Vi har op til og under valgkampen haft en del historier om både overbelægning på sygehuse her i vores sendeområde og om de store medicinudgifter. Det er noget, vi selv har dækket, men den afstemning tydeliggjorde, at seerne også finder det emne meget vigtigt,” siger Ninna Kokholm.

”Grundskylden og de kraftige stigninger i grundskylden præger også debatten meget - særligt rammer det husejerne hårdt i den nordlige del af vores sendeområde. Forleden foreslog to lokale folketingsmedlemmer fra Venstre, at man skulle sænke grundskylden midlertidigt for udvalgte grupper. Så de kan også godt se, at det emne er vigtigt for borgerne i Hovedstadsområdet,” vurderer hun.

Peter Skafte, politisk journalist på P4 Bornholm

At Bornholm er en ø, skinner tydeligt igennem på det, som bornholmerne diskuterer under folketingsvalgkampen. Det fortæller Peter Skafte, politisk journalist på solskinsøen:

Foto: Rasmus Juul

”Færgetrafikken fylder stadig meget, selvom der er kommet et færgeforlig og også nogle forbedringer til det forlig, og noget af gassen derfor burde være gået af ballonen. Men trafikal ligestilling - det, at det skal koste det samme at tage en færge over vand, som det koster at køre på en motorvej på land - er stadig et vigtigt emne for bornholmerne,” siger han.

”Et andet emne, som ikke er afgrænset til Bornholm, men som alligevel er anderledes på vores ø, det er dagpengespørgsmålet. Det bornholmske arbejdsmarked er meget sæsonbetonet. Der er masser af arbejde i turistsæsonen i sommermånederne, mens det kan være sværere at finde arbejde på andre tider af året. Det giver nogle særlige udfordringer i forhold til genoptjeningsperioden, som altså også bliver diskuteret.”

Peter Skafte fortæller, at også bloktilskud og udligningsordninger er et stort emne for bornholmerne, da den demografiske udvikling på øen gør, at der bliver færre i den erhvervsdygtige alder og altså færre til at betale for velfærden til for eksempel de ældre.