Pakistanere dyrker voodoo

Pakistan er mest kendt for islamistisk ekstremisme, men sufisme og djævletro er også en del af den religiøse hverdag

Tilhængere beder ved Sufi-helgenen Abdullah Shah Ashabis grav i Thatta-området i Pakistans Sindh-provins. –
Tilhængere beder ved Sufi-helgenen Abdullah Shah Ashabis grav i Thatta-området i Pakistans Sindh-provins. – Foto: Rebecca ConwayREUTERS.

En pige i en lang skjorte skriger uafbrudt, mens hun slår hovedet mod væggen ved en sufi-helligdom i den pakistanske storby Karachi. Sania Haneefs familie siger, at hun har været besat af en djævel, siden hun var seks år gammel, og den djævel taler ifølge familien igennem pigen med en voksen mands stemme.

Lægen kunne ikke hjælpe, så derfor tyede familien til eksorcisme djævleuddrivelse i et sufi-tempel. Sufisme er en åndelig retning inden for islam og kendes inden for både sunni- og shia-islam.

LÆS OGSÅ: Hvad er voodoo?

Pakistan er mest kendt for islamisk ekstremisme, hvor kvinder tvinges i burka, pigeskoler sprænges i luften, og selvmordsbomber hærger.

Men mange pakistanere søger også alternative løsninger på sygdom eller en hård hverdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Sufisme og djævletro er dog en farlig sport i landet. Al Qaida og Taleban i Pakistan har bombet sufi-helligdomme, som de opfatter som kætterske, for eksempel i 2010, hvor resultatet var over 40 dræbte.

Pakistanerne bliver dog ved med at vende tilbage til sufi-helligdommene, især omkring Karachi.

På Lahore Universitet sidder antropologen Ali Khan. Han mener, at hele ideen om djinnier små djævle som tidligere var en del af en anden åndelighed, nu er blevet dagligdags sprogbrug inden for islam.

Selverklærede eksorcister trives vel i den virkelighed. De reklamerer for, at de kan redde ægteskabet, afværge voldelige ægtemænd, helbrede impotens og så videre.

Syed Aliuddin er en af dem, Reuters har talt med.

Han mener at kunne uddrive 18.000 forskellige djævle ud af folk.

Kunden en mand har problemer med, at han ikke kan få sin kone til at adlyde. Med et mumlet ritual skriver den hvidskæggede Aliuddin bønner på papir, som han så dypper i vand. Derefter skal kunden drikke det og tro på djævleuddriverens ord om, at hustruen bliver lydig på 10 minutter.

Konsultationerne kan også foregå ved hjælp af internet, mobil eller anden moderne teknik.

Ved et andet sufi-tempel ligger en mand og skriger på fjerde år: Djævlen inden i mig siger, at han er nødt til at tage mig med til Indien til et tempel, hvor mennesker bliver ofret. Han siger, at han aldrig forlader min krop, og at jeg skal ofres.

Uanset taleban er der altså en underskov af folketro, også i et af de mest farlige lande at leve i i dag.