Pandemien har sat ældres tænder på en hård prøve

Efter snart to år i coronaens tegn har mange tandsæt det ikke godt, og særligt hos ældre oplever tandlæger dårlig mundhygiejne, huller og revnende og rådnende tænder

De ældres tænder har det ikke godt under pandemien, fortæller Ældre Sagen.
De ældres tænder har det ikke godt under pandemien, fortæller Ældre Sagen. . Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Juletiden er godt i gang, og lige så sukkersød, som den er for mange, lige så surt kan den gøre livet for ens tænder.

Og måske man netop denne december skal være ekstra opmærksom på tandbørstningen, efter man har indtaget store mængder kage og konfekt. I hvert fald har mange tandsæt det ikke godt efter snart to år i coronaens tegn.

Mange rutinemæssige tandlægebesøg er blevet udskudt af de længere perioder med restriktioner, og frygten for smitte har ikke gjort det mere fristende for folk at læne sig tilbage i klinikstolen. I både Danmark og udlandet er der blevet meldt om et faldende antal patienter under pandemien, og konsekvenserne af de forsømte tænder er også for alvor blevet synlige de seneste måneder. Tandlæger har blandt andet meldt om begyndende tandsygdomme, der ikke er blevet opdaget i tide, om dårligere mundhygiejne, mere caries, ømt tandkød, revnede og rådnende tænder og flere nødbehandlinger, end inden corona-pandemien brød ud.

I nogle lande peger tandlæger også på, at folks mentale helbred under krisen har udfordret tandsundheden. I en rundspørge, som den amerikanske tandlægeforening lavede i efteråret, oplevede over halvdelen af de adspurgte tandlæger for eksempel en stigning i patienter, der skar tænder.

Herhjemme har nedlukningen været særligt hård for ældre borgere og borgere på plejecentre, hvor mange er tilknyttet såkaldt omsorgstandpleje fra kommunen. En rundspørge, som Tandlægebladet lavede i sensommeren blandt 33 overtandlæger, viste, at 41 procent havde oplevet dårligere mundhygiejne hos patienter i omsorgstandplejen, mens 38 procent havde haft flere nødbehandlinger.

Hos Ældre Sagen har man ifølge seniorkonsulent Rikke Hamfeldt også fået henvendelser fra pårørende til ældre på plejecentre, hvis tænder har haft det hårdt under pandemien.

”Mange er ikke bevidste om, hvor vigtigt det er at have god mundhygiejne, og at det særligt for ældre hurtigt kan gå ned ad bakke, hvis man ikke kommer til tandlæge regelmæssigt eller får børstet tænder ordentligt. Det kan være, at man som ældre får medicin, som kan have betydning for tandsundheden, eller har mange reparationer, der gør ens tænder mere skrøbelige end unges. Nogle har også svært ved at børste deres tænder godt nok på egen hånd, og for dem har coronakrisen eksempelvis haft store konsekvenser, hvis deres pårørende ikke længere har kunnet hjælpe dem på grund af besøgsrestriktioner,” siger hun og tilføjer, at dårlig tandsundhed også kan have konsekvenser for de ældres sundhed generelt.

”Det handler om at få fjernet bakterier fra munden, som kan sprede sig videre derfra. Dårlig mundhygiejne kan medføre andre sygdomme, og derfor er det vigtigt med forebyggelse. Desværre lader ældres tandsundhed generelt til at være nedprioriteret i kommunerne,” siger hun.

Kristine Thorlacius, der er overtandlæge i Hvidovre Kommune, oplevede også en ophobning af patienter på venteliste under nedlukningen. Ventelisterne er væk nu, men kommer der en nedlukning igen, er det vigtigt, at man bliver ved med at være opmærksom på mundhygiejne – særligt hos de ældre.

”Vi sørger løbende for at tilbyde undervisning til personalet på plejecentrene, så de bedre kan hjælpe med at sikre de ældres tandsundhed. Tandbørstningen er ofte noget af det, man glemmer, når der er travlt, men tænderne er meget vigtige at holde rene. For har man betændelse i tandkødet, vil bakterierne i munden blive ført med blodet rundt til resten af kroppen, og hvis man er svagelig eller syg, risikerer man at blive endnu mere syg,” siger hun.

Det er dog ikke de ældre, der har været mest fraværende i tandlægestolene de seneste to år. Tværtimod viser en undersøgelse fra Tandlægeforeningen, at det især er forældregeneration – de 35-45-årige – der gik mindre til tandlæge sidste år sammenlignet med 2019.