En hæsblæsende nyhedsuge lakker mod enden, og denne sidste Morgensamling er ingen stille afslutning. I dag skal vi blandt andet se til hele to begravelser samt et smut forbi Viborg, hvor en højprofileret konservativ politiker har fået endnu en uheldig sag på halsen.
Men vi starter i Dubai, hvor en lang retssag har fået et lykkeligt udfald - i hvert faldt set med danske briller. Forretningsmanden Sanjay Shah, der er hovedmistænkt i en sag, hvor danske skatteborgere ifølge Skat er blevet snydt for 12,7 milliarder kroner, skal med en række andre selskaber betale mere end otte milliarder kroner tilbage til Danmark. Det skriver DR.
Sanjay Shah er tiltalt for at have bedraget den danske statskasse for over ni milliarder kroner. I sagen udbetalte de danske skattemyndigheder refusion af udbytteskat, uden at ansøgerne reelt havde krav på det.
Domstolen i De Forenede Arabiske Emirater har for få dage afvist at udlevere Sanjay Shah til retsforfølgelse i Danmark. Men den civile retssag, som har kørt parallelt med udleveringssagen, ser nu altså ud til at have båret frugt for den danske stat.
Godt nyt fra østfronten - sådan da
Vi iler videre til Ukraine, hvor der også har været godt nyt at hente på det seneste. Krigslykken ser nemlig ud til at være vendt. Ukrainske soldater har generobret store dele af det tabte territorium fra russerne, og det kan mærkes på landets befolkning.
Ifølge EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, som netop har besøgt Ukraines hovedstad Kiyv, er i alt fem millioner ukrainere nu vendt hjem. Det skriver Ritzau.
Man må dog ikke forhaste sig til at tro, at alt nu er rosenrødt i det ukrainske. De hastige generobringer i det østlige Ukraine har ifølge The Independent blotlagt en massegrav i den østlige by Izium, som indtil denne weekend var underlagt russerne.
I alt 440 lig blev angiveligt fundet i massegraven, som præsident Volodymyr Zelenskyj sammenligner med situationen i Butja tidligere i år. Han besøgte Izium denne onsdag for at se det ukrainske flag vaje over den generobrede by.
Paven kræver fred og flere magtfulde kvinder
Om det alene er møntet på situationen i Ukraine vides ikke, men Pave Frans opfordrede i en tale tidligere på ugens verdens ledere og politikere til at vise mere handlekraft i kampen mod krig.
Talen fandt sted ved en tværreligiøs kongres i Kazakhstan, hvor mere end 100 religiøse ledere fra 50 forskellige lande deltog fra onsdag til torsdag. Deltagerne på kongressen blev enige om, at dialogen mellem landene skal styrkes. Derfor skal kirker og hjælpeorganisationer blandt andet inddrages mere i arbejdet. Og ifølge Pave Frans er det ikke mindst afgørende for fredsmæglingen, at kvinder får lov til at spille en større rolle:
"Kvinder skal også betros højere stillinger og større ansvar i kampen for fred. Hvor mange katastrofale beslutninger kunne have været undgået, hvis kvinder havde været direkte involveret i beslutningsprocessen?," sagde paven i sin tale på kongressen ifølge DR.

Papes nedtur fortsætter
Vi vender som lovet snuden mod Viborg, hvor der er nyt i rækken af uheldige sager om De Konservatives statsministerkandidat Søren Pape Poulsen.
I sin tid som Viborgs borgmester, var Søren Pape Poulsen med til at godkende et almennyttigt bofællesskab i en ejendom med tre lejligheder - klos op af byens Viborgs Domkirke. Ifølge Ekstra Bladet har boligen dog aldrig fungeret som et bofællesskab, men i stedet som to separate lejligheder, hvori Søren Pape Poulsen selv bor i den ene. Det strider imod loven, siger Hans Henrik Edlund fra juridisk institut på Aarhus Business School, og nu vil flere partier i Viborgs byråd have sagen undersøgt til bunds.
De mange sager om Søren Pape Poulsens person er tilsyneladende ikke gået vælgernes næse forbi. For tre måneder siden så hele 49 procent Søren Pape Poulsen som en af de tre mest troværdige partiledere, men i dag er det tal faldet til 31 procent. Det skriver Politiken.
Aarhus tog afsked med sin bykonge
Vi hopper fra Viborg Domkirke til Aarhus Domkirke, der torsdag eftermiddag var fyldt med mennesker, der ønskede at sige et sidste farvel, da byens tidligere borgmester og landets forhenværende udenrigsminister Thorkild Simonsen blev bisat.
Ved bisættelsen satte Aarhus’ Biskop, Henrik Wigh-Poulsen, ord på, hvad Thorkild Simonsen har betydet for byen og sine nærmeste:
"Og i alt, hvad I i familien fortæller, og i alt, hvad der fremgår af de mange mindeord om Thorkild Simonsen, er det så tydeligt, hvor stærkt Jesu’ nye bud har præget hans udsyn og hans handlinger og hans møde med sine medmennesker. De blev aldrig ligegyldige, eller nogle man bare skal forbi på sin vej frem," lød det fra biskoppen.
Læs reportagen fra bisættelsen her.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Kø til dronning Elizabeth natten lang
Thorkild Simonsen er ikke den eneste store personlighed, som er afgået ved døden for nylig. På mandag skal dronning Elizabeth II af England begraves, og i nat for anden nat i træk stod briterne troligt i kø for at tage afsked ved deres dronnings kiste.
Ifølge BBC blev køen i nat målt til at være 7,8 kilometer lang, og sådan en kø tager omtrent 9 timer at komme igennem, hvilket kan være hårdt, da der ikke er mulighed for at sidde ned undervejs. Britiske medier forventer, at begravelsen på mandag bliver den største af sin slags i England siden Anden Verdenskrig.
Mest af alt interesserer de britiske medier sig dog for, om prins William og prins Harry vil være i stand til at gå ved siden af hinanden, når begravelsesoptoget finder sted. Det skriver TV2.
De to brødres forhold har i de seneste år været en anelse turbulent, og ved Prins Philips begravelse sidste år, var prinserne adskilt af deres fætter, som gik imellem dem under optoget.
Museumsværdig gallakjole
Det er ikke kun det britiske kongehus, der kan skabe overskrifter. Overraskende nok blev det dog landets forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, der løb med opmærksomheden ved søndagens gallataffel i anledning af dronningens jubilæum.
Det gjorde hun alene ved at møde op i en lyserød gallakjole, der har skabt så meget debat, at den allerede skal på museum. Ifølge Ritzau skal kjolen vises frem, når Nationalmuseet til oktober udstiller en del af det festtøj, som gennem årene har været i brug til de kongelige fester på Christiansborg.
Men hvorfor går vi så meget op i, hvilken kjole Helle Thorning-Schmidt iklæder sig? Det er der mange forskellige bud på, som du kan læse her.
Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.