Parcelhusdanskere skal huse flere flygtninge

Med den lavere integrationsydelse bliver der brug for velvilje blandt private værelsesudlejere, siger rådmand Thomas Medom (SF) fra Aarhus Kommune, der nu går i gang med at finde værelser til flygtninge hos private

Furesø Kommune har indkvarteret 12 flygtninge hos private. Her ses den syriske tandlæge Mohammed Ghabour (tv.) og hans hustru, Hodda Albjaj, sammen med deres værtsfamilie Karina og Niels Hansen og deres børn, Karla og Anton. Det syriske par flyttede i januar ind i et anneks hos den danske familie, hvor de stadig bor. Kristeligt Dagblad interviewede familien i foråret.
Furesø Kommune har indkvarteret 12 flygtninge hos private. Her ses den syriske tandlæge Mohammed Ghabour (tv.) og hans hustru, Hodda Albjaj, sammen med deres værtsfamilie Karina og Niels Hansen og deres børn, Karla og Anton. Det syriske par flyttede i januar ind i et anneks hos den danske familie, hvor de stadig bor. Kristeligt Dagblad interviewede familien i foråret. Foto: Petra Theibel Jacobsen

180 kroner om dagen til alle udgifter inklusive husleje. Det er det beløb, en enlig flygtning må klare sig for efter den 1. september i år.

Indførelsen af den lavere integrationsydelse, der vedtages i Folketinget i dag, gør det helt nødvendigt at finde billige boliger til flygtninge. En af løsningerne er, at flere private lejer værelser ud. Sådan lyder meldingen fra flere kommuner, der i disse uger går i gang med at skaffe ledige værelser til flygtninge.

Aarhus Kommune skal i løbet af 2015 modtage 500 flygtninge.

Kommunen har netop vedtaget at ansætte en medarbejder, der skal arbejde med indkvartering af flygtninge i private hjem. Samtidig vil kommunen indrykke annoncer, der opfordrer aarhusianerne til at leje værelser ud.

”Med de rådighedsbeløb, en flygtning har, kan vi ikke finde permanente boliger til flygtninge i Aarhus. Der vil derfor blive brug for en eller anden form for goodwill hos private, som ønsker at bidrage til integration ved at leje værelser ud. Det er en midlertidig lappeløsning, men en af de bedre lappeløsninger, fordi den private indkvartering kan styrke flygtninges danskkundskaber og på den måde give et integrationsmæssigt boost,” siger rådmand Thomas Medom (SF) fra Aarhus Kommune.

Ifølge chefkonsulent Birger Mortensen fra Kommunernes Landsforening er der endnu ikke noget samlet overblik over de kommunale forsøg på at skaffe privat indkvartering.

”Men der er ingen tvivl om, at den private værelsesudlejning kan være en del af paletten i forhold til at skaffe boliger,” siger Birger Mortensen.

Tårnby Kommune på Amager går i løbet af de kommende uger i gang med at annoncere efter værelser til flygtninge.

Kommunen huser i øjeblikket 60 flygtninge, der bor i opvarmede campinghytter og på hoteller, og inden årets udgang skal kommunen modtage yderligere 39 flygtninge.

”Med den ny integrationsydelse bliver det et stort dilemma at skaffe billige boliger. Samtidig ved vi, at boligsituationen er afgørende for en vellykket integrationsindsats. Hvis man ikke har en bolig, så er det svært at komme videre med uddannelse og job. Vi går nu i gang med at annoncere efter borgere, der har et tomt værelse, et anneks eller en lejlighed. Vi skal forsøge at finde boliger, som flygtninge kan betale af integrationsydelsen eller ved, at de får et job,” siger forvaltningschef Kim Madsen fra Tårnby Kommune.

I Lejre Kommune satses også på privat indkvartering. Det er i løbet af foråret lykkedes af skaffe 12 private boliger til 50 flygtninge, men ifølge kommunen har interessen for at leje værelser ud været begrænset.

Furesø Kommune i Nordsjælland har i løbet af foråret placeret 12 af de 70 flygtninge, kommunen har taget imod, i private værelser og lejligheder.

Borgmester Ole Bondo Christensen (S) betegner den private boligplacering som en succes.

”At det er lykkedes at få mere end ti procent af kommunens flygtninge placeret på den måde, synes vi er positivt. Samtidig får vi hele tiden henvendelser fra private, der er interesserede i at huse flygtninge. Den form for udlejning betyder, at der knyttes nogle bånd mellem borgere og flygtninge. I sidste uge blev der for eksempel holdt en stor fest med 110 mennesker arrangeret flygtninge for private udlejere og netværksfamilier,” siger Ole Bondo Christensen.

Borgmesteren understreger, at indkvarteringen af flygtninge sker efter en grundig samtale med både flygtninge og værter.

Antropolog og postdoc Birgitte Romme Larsen, der forsker i flygtninges og asyl-søgeres integration, vurderer, at den private udlejning kan være et positivt bidrag til flygtninges integration i det danske samfund.

”Men det kræver, at der sker et grundigt match mellem den pågældende flygtning og værtsfamilien, på samme måde som når udvekslingsstudenter matches med værtsfamilier. Samtidig er det oplagt, at kommunerne samarbejder med flygtningenetværk om at finde værter,” siger Birgitte Romme Larsen og henviser til, at flygtningenetværket Venligboerne, der startede i Nordjylland, efterhånden har bredt sig til de fleste kommuner.