Parrådgivning sikret til børnefamilier

Forældre med ondt i parforholdet får en hjælpende hånd, når forsøg med statsfinansieret parrådgiving fremover gøres landsdækkende

Parrådgivning sikret til børnefamilier
Foto: colourbox.com.

Misforståelser, skænderier og skuffelser var for et halvt år siden en fast del af Mathias og Annas hverdag. Parret var ellers netop blevet forældre til en lille pige, men de nye roller, søvnmangel og bleskift sled på deres forhold og truede med at drive dem hver til sit. Løsningen blev et parrådgivningskursus på statens regning.

Og nu er der hjælp at hente for andre forældrepar i samme situation. Efter et lille års usikkerhed om fortsættelsen af de statsstøttede forsøg med parrådgivning ligger det fast, at forsøget ikke alene fortsætter i endnu fire år, men også skal gøres landsdækkende. Det betyder, at der i alle regioner løbende vil blive tilbudt rådgivningskurser for flere par ad gangen efterfulgt af en individuel samtale.

"Det nye budget betyder, at flere skal undervises på den samme tid. Men vi arbejder med meget almene og generelle metoder, der kan hjælpe langt de fleste par til at tale bedre sammen, lytte og passe på hinanden og derfor er godt egnede til undervisning og rådgivning af grupper," siger leder af Center for Familieudvikling Annette Due Madsen, der står bag parrådgivningskurserne.

Rådgivningskurserne henvender sig til helt almindelige danske par med børn under 18 år, hvor familier med en presset økonomi sikres en plads forrest i køen. De slipper samtidig med en egenbetaling på 500 kroner for et forløb på mellem 10 og 15 timer, mens bedre bemidlede familier – alt efter deres indkomst – må betale henholdsvis 1000 eller 2000 kroner for samme pakke. Til sammenligning koster et besøg hos en privatpraktiserende terapeut omkring 1000 kroner for en time.

"Det er vigtigt for os at nå de familier, der ellers ikke har råd til at investere i parrådgivning. Vi ved nemlig, at kombinationen af problemer i parforholdet og en dårlig økonomi kan sætte yderligere pres på familien og ikke mindst børnene," siger Annette Due Madsen.

Det har tidligere været påpeget, at det måske først og fremmest er ressourcestærke familier, der søger rådgivingen. Hvordan vil I sørge for at nå de dårligst bemidlede familier?

"Det er helt rigtigt, at det ofte er dem, der har tradition for aktivt at søge hjælp, der melder sig til kurser, og derfor vil vi denne gang lægge os ekstra i selen for at komme ud i de rigtige boligområder og få informationsmateriale ud med fagpersoner som læger og sundhedsplejersker, der møder mennesker i alle samfundslag," siger Annette Due Madsen.

Center for Familieudvikling vil ud over parrådgivningskurser også tilbyde kurser til par, der har valgt at gå fra hinanden, men gerne vil have råd og vejledning til, hvordan de skilles på en fornuftig måde og håndtere samarbejdet om de fælles børn efter bruddet.

Så langt ud kom Mathias og Anna aldrig. Selvom bølgerne gik højt, var parret ikke i tvivl om, at de elskede hinanden og ville holde sammen om deres nye familie. Og i dag ved de, at de gjorde det rigtige. Der er færre skænderier og frustrationer, og parret er bedre til at håndtere dem, når de alligevel opstår. Det giver mere ro og bedre tid til at være familie.

"Parrådgivning er lidt som en sportsgren; man mestrer den ikke, bare fordi man har haft et enkelt kursus. Men vi kan se, at vi gør fremskridt, og at vi nu er på vej i den helt rigtige retning," siger Mathias.

Anna og Mathias er opdigtede navne. Parrets identiteter er kendt af redaktionen.