Prøv avisen

Parterapi i bryllupsgave

Det er en god idé at tage problemerne i opløbet, lyder det fra psykologer og behandlere, der udbyder forebyggende terapi i både ud- og indland. - Foto: stock.xchng

Danske par kan starte i parterapi, allerede inden de ægteskabelige problemer er begyndt at melde sig. Og det er en god idé at tage problemerne i opløbet, lyder det fra psykologer og behandlere, der udbyder forebyggende terapi i både ud- og indland

Det er nok de færreste brudepar, som ville sætte pris på et gavekort til parterapi i bryllupsgave. Men det er faktisk en skam, mener blandt andre psykolog Rebekka Svarrer. Hun har arbejdet med parterapi gennem en årrække og har senest i samarbejde med psykolog Bjarne Hellemann lanceret en række kurser, der ikke kun retter sig mod ægtepar og samlevere i krise, men også mod par, der ønsker at forbedre og udvikle deres forhold. Og for hende hersker der ingen tvivl. Når det handler om at få et ægteskab eller samliv til at fungere og vare ved, så er forebyggelse langt bedre end behandling.

Det er selvfølgelig poppet sagt, at man burde få parterapi i bryllupsgave. Men jeg mener det faktisk helt alvorligt. Det er langt mere hensigtsmæssigt at arbejde med sit forhold, inden problemerne vokser sig store. Det bliver først rigtig svært at genetablere et godt forhold, hvis bitterheden, usikkerheden og utroskaben får lov at tage over, siger Rebekka Svarrer.

Hun er langt fra den eneste af landets behandlere, der har set behovet for forebyggende terapi. Hvor parterapi tidligere var for dem, der stod foran en skilsmisse, henvender den sig i dag også til par, der ønsker at tage problemerne i opløbet.

For mange par handler det om at genskabe forelskelsen og minde hinanden om, hvorfor de i sin tid valgte at leve sammen, fortæller terapeut Erik B. Smith. Han har blandt andet arrangeret parkurser til det solrige Grækenland, hvor ægtefæller og kærestepar via samtaler og øvelser kan komme tæt på hinanden i afslappede omgivelser langt fra arbejde, børn og mobiltelefoner.

I de omgivelser er der tid og ro til at have en ordentlig kontakt til sin partner. Og til at genoplive de første følelser af forelskelse. De følelser er der også brug for i et parforhold for, at det kan trives og udvikle sig, siger Erik B. Smith.

Man behøver dog ikke at rejse til udlandet for at investere i sit parforhold. Klinisk psykolog Rebekka Svarrer afholder sine parkurser i sommerhuse langs Ebeltofts Kyst. Også her er de smukke omgivelser og afbrækket fra hverdagen en del af terapien. Samtidig er der fokus på parrenes indbyrdes roller og på kommunikationen.

Parterne skal lytte til hinanden og give hinanden plads til at tale og give udtryk for sig selv. Det er kommunikationen, der er afgørende for, at forholdet ikke tørrer ud og bliver udpint. Og her er det vigtigt at starte, mens legen er god. Det er nemmere at lytte, når man stadig har lysten til at høre, hvad der bliver sagt, siger hun.

Det er ikke kun psykologer og psykoterapeuter, der tilbyder hjælp til et bedre ægteskab. Også blandt lifecoach-udbydere er der kommet særlige terapipakker til par, der ikke nødvendigvis er i krise, men har brug for en hjælpende hånd til at få det hele til at køre lidt lettere.

Hos firmaet Winlife kan man således købe weekendkurser rettet mod Par, der ønsker at bygge deres forhold på udvikling og vækst samt kurser for Par, der ønsker at bringe nyt liv i deres kærlighedsforhold.

Vi får romantikken foræret, når vi forelsker os, men vi må skabe den efter et stykke tid. Hos os får de vejledning og undervisning i, hvordan de holder romantikken og kærligheden ved lige. Og det kan man aldrig begynde for tidligt på, siger coach Charlotte Fruergaard fra Winlife.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk