Parterapi for offentlige penge er en succes

Forsøget med parrådgivning til trængte børnefamilier er en succes. Deltagerne er tilfredse, og konfliktniveauet er gået ned i familierne. Flere har undgået skilsmisse

Selvom parforholdet er gået i hårdknude, og dagligdagen er fyldt med skænderier, er der håb. Det viser en foreløbig evaluering fra Familiestyrelsen af det forsøg, der har kørt siden 2005 med offentligt støttet rådgivning til par med børn under 18 år. Ifølge de kvalitative interview er det lykkedes 28 ud af 31 par, der ønskede at bevare forholdet, at holde sammen trods problemerne, og seks ud af syv par, der ønskede afklaring, har opnået, hvad de kom efter.

De mennesker, der har benyttet tilbuddet, har haft reelle problemstillinger og et højt konfliktniveau. Der har i høj grad været tale om par med behov for hjælp, siger kontorchef i Familiestyrelsen Anette Hummelshøj.

Der er i alt 12 projekter spredt ud over landet, hvor par for blot 300 kroner kan få typisk fem sessioner med en professionel til at redde trådene ud. I alt har Folketinget sat 10 millioner kroner årligt af til forsøget mellem 2005 og 2008.

De foreløbige erfaringer viser, at det primært er par med mellemlange eller videregående uddannelser, der har benyttet tilbuddet. Men selv for disse par er det en barriere at betale de 10.000 til 15.000 kroner, et sådant forløb typisk koster hos en privatpraktiserende psykolog, vurderer Anette Hummelshøj.

På den korte bane har rådgivningen betydet, at flere har valgt at blive sammen, og de, der er gået fra hinanden, har gjort det på en mindre konfliktfyldt måde, der har belastet børnene mindre, siger Anette Hummelshøj.

Skilsmissetallet har tre år i træk været for nedadgående i Danmark, og der er tilsyneladende stor interesse for at kæmpe for forholdet. Flere af projekterne med billig parrådgivning har således flere måneder lang ventetid, ligesom det har været nødvendigt i perioder at lukke for ventelisterne.

Familieterapeut og præst Lene Østergaard vurderer, at der er ved at komme en holdningsændring, hvor folk kæmper mere for at holde sammen på familien.

Par vil gerne holde sammen på ægteskabet og kæmpe for det, men de har ikke tidligere vidst, hvad de skulle gøre ved det, og så har det at søge skilsmisse været en løsningsmodel. Nu bliver der imidlertid arbejdet på mange fronter for at hjælpe familierne. Flere præster har skrevet om emnet, ligesom tilbuddet om offentlig parrådgivning giver nye perspektiver og handlemuligheder, siger hun.

Privatpraktiserende psykolog Finn Korsaa tilbyder parterapi i almindeligt regi, og også han mener, at der er sket en holdningsændring.

Der er sket et ideologisk skifte, hvor man ikke længere accepterer skilsmisse som en konfliktløsningsmodel. Moderne par stiller krav til kærligheden og er i stigende grad bevidste om, at det er parforholdet, der skal bære familien igennem, siger Finn Korsaa, der dog ikke mener, det er en offentlig opgave at finansiere parterapi for velbjærgede par.

Det studerende par, som har knas i ægteskabet, skal hjælpes af det offentlige, men par i middelklassen bør selv betale. Man får jo heller ikke sin sagfører betalt af staten, siger Finn Korsaa.

Hvorvidt det bliver et generelt tilbud til alle eller ej, er op til Folketinget. Det nuværende forsøg udløber i år.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk