Partier efter Rwanda-møde: Regeringen er langt fra en plan

Ifølge regeringens støttepartier kommer der ikke en aftale om et modtagecenter i Rwanda før efter sommer.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og S-regeringen har en ambition om at oprette et modtagecenter i Rwanda. (Arkivfoto).
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og S-regeringen har en ambition om at oprette et modtagecenter i Rwanda. (Arkivfoto). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Regeringens støttepartier er ikke tilhængere af regeringens plan for at oprette et modtagecenter i Rwanda.

Det hjalp et møde hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) torsdag om emnet heller ikke på.

Ifølge støttepartierne er en konkret plan for et dansk asylsamarbejde med Rwanda, som regeringen ønsker, ikke nært forestående.

Det fortæller SF's udlændingeordfører, Carl Valentin, De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, og Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.

- Det største takeaway fra det her møde er, at der ikke kommer en aftale lige foreløbig, siger Carl Valentin.

Regeringen forventer ifølge ham ikke, at der kommer en aftale inden sommer. Olldag hæfter sig ved, at Rwanda ikke er et sikkert land at sende flygtninge til.

Tidligere på dagen fortalte Tesfaye ellers, at regeringen var kommet tættere på at åbne et modtagecenter i det centralafrikanske land.

- Vi er nået så langt, at vi nu er i konkrete drøftelser med Rwanda om at indgå et tæt partnerskab mellem Danmark og Rwanda, sagde han.

For nylig har Storbritannien meldt ud om en lignende aftale om et modtagecenter i Rwanda.

Rosa Lund siger, at hun ikke er blevet klogere efter mødet. Hverken om den britiske aftale eller om den danske.

- Vi har snakket om den britiske aftale, som har været offentlig kendt siden påske, og så har vi prøvet at spørge ind til regeringens ønsker: Hvad det er, regeringen vil med det her. Men jeg må godt nok sige, at det var ikke så mange klare svar, man fik, siger hun ifølge Politiken.

- Regeringen har, som jeg forstår det, dialog med Rwanda om en aftale, der kunne ligne den britiske, men man er slet ikke tæt på at lave en aftale, siger Lund.

Tidligere på ugen skrev Berlingske, at regeringen ifølge mediets oplysninger forventer at lande en endelig aftale med Rwanda i løbet af 2022.

Heller ikke Venstre og De Konservative, der med deres opbakning til en ændring af udlændingeloven sidste år gjorde det muligt at oprette et modtagecenter uden for Europa, kan se meningen med torsdagens møde.

- Det er altid hyggeligt at mødes med Mattias, men der er ikke noget nyt, så jeg forstår ikke, hvorfor vi egentlig skulle mødes, siger udlændingeordfører Marcus Knuth (K).

Han bakkes op af Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.

- Jeg tror, at de (regeringen, red.) har haft et behov for at vise, at der stadig er en bold, der triller for dem, fordi briterne har udstillet, at vi ikke er kommet så langt med det, siger han.

/ritzau/