Partier: Svage ældre skal have ret til klippekort

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil sikre minimumsrettigheder til social omsorg for ældre i lovgivningen. Forslaget kommer, fordi flere kommuner skærer på det såkaldte klippekort, der sikrer ekstra hjælp til de dårligst stillede ældre

Efter at Kristeligt Dagblad har beskrevet, hvordan flere kommuner ifølge Ældre Sagen og fagforeningen FOA skærer klippekortet helt eller delvist væk, har Enhedslisten og Dansk Folkeparti krævet, at Folketinget skriver en klippekortsordning til svage ældre ind i loven og dermed sikrer de ældre et minimum af social omsorg, sådan som Ældre Sagen foreslår. Arkivfoto
Efter at Kristeligt Dagblad har beskrevet, hvordan flere kommuner ifølge Ældre Sagen og fagforeningen FOA skærer klippekortet helt eller delvist væk, har Enhedslisten og Dansk Folkeparti krævet, at Folketinget skriver en klippekortsordning til svage ældre ind i loven og dermed sikrer de ældre et minimum af social omsorg, sådan som Ældre Sagen foreslår. Arkivfoto.

Den 72-årige Alice Lemming, der er næstformand i Seniorrådet i Silkeborg Kommune, har på det seneste fået flere henvendelser fra plejehjemsbeboere. De er kede af, at de ikke længere kan få en halv times valgfri hjælp om ugen til for eksempel at besøge en ægtefælles gravsted, fordi kommunen fra den 1. november regner med at skære det såkaldte klippekort væk på plejehjemmene.

Ordningen betyder, at ældre kan få en halv times ekstra hjælp om ugen til en selvvalgt aktivitet, og klippene kan spares op.

”Vi ser det som en forringelse. Jeg kender for eksempel til en mand, der ikke længere kan få hjælp til at tage til håndboldkamp en gang om måneden. Der findes beboere, som ingen pårørende har, og ikke alle har råd til at betale for den slags hjælp, for det er dyrt at bo på plejehjem. Hvis kommunerne ikke kan finde ud af at give de ældre klippekortet, må regeringen lovgive og øremærke pengene til formålet,” mener Alice Lemming.

På Christiansborg er flere partier enige i det synspunkt. Efter at Kristeligt Dagblad i lørdags beskrev, hvordan flere kommuner ifølge Ældre Sagen og fagforeningen FOA skærer klippekortet helt eller delvist væk, har Enhedslisten og Dansk Folkeparti krævet, at Folketinget skriver en klippekortsordning til svage ældre ind i loven og dermed sikrer de ældre et minimum af social omsorg, sådan som Ældre Sagen foreslår.

”Når kommunerne afskaffer klippekortet, skyldes det en benhård prioritering. Nogle gange står valget mellem at have et tilstrækkeligt antal nattevagter på plejehjemmet eller bevare klippekortet. Vi bliver nødt til at sikre, at minimumsrettigheder til ældre skrives ind i lovgivningen. Klippekortet er en basal ret til at deltage i socialt liv. Når nogle kommuner nu kun gør rent hos de ældre hver fjerde uge, så giver det en uacceptabel geografisk og social skævhed,” siger Enhedslistens ældreordfører, Peder Hvelplund, der finder det helt nødvendigt at tilføre flere penge til ældreområdet.

Dansk Folkeparti er også klar til at indføre et lovkrav.

”Hvis kommunerne ikke vil prioritere ældreområdet og klippekortet, bliver vi nødt til at tydeliggøre det i loven,” siger partiets ældreordfører, Karina Adsbøl.

Det har ifølge Ritzau ikke været muligt at interviewe sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og få ham til at forholde sig til forslaget om et lovkrav.

Men Magnus Heunicke understreger i en skriftlig kommentar til Ritzau, at det er kommunernes opgave at prioritere velfærden for de svageste.

”Gang på gang hører vi kommunerne skrige på færre puljer og øremærkede midler. Vi ønsker også mindre bureaukrati og at fjerne styringen af den offentlige sektor, hvor for meget bureaukrati og kontrol og for mange krav om dokumentation fjerner tid fra kerneopgaverne og mindsker medarbejdernes arbejdsglæde,” skriver han og tilføjer:

”Men det betyder også, at kommunerne må prioritere velfærden, når eksempelvis klippekortmidler ikke længere udbetales som puljemidler. Det er en problemstilling, som jeg vil følge op på og om nødvendigt tage op med kommunerne,” lyder det fra ministeren.

Tilbage i Silkeborg beklager formanden for sundheds- og ældreudvalget Gitte Willumsen (V), at kommunen formentlig i løbet af næste måned skærer tilbuddet om klippekortet væk på plejehjemmene. I Silkeborg fortsætter ordningen dog for de svageste hjemmehjælpsmodtagere, der er i størst risiko for at blive ensomme.

”Det er simpelthen en prioritering i budgettet. Vi regner med at spare godt tre millioner kroner og flytter pengene fra klippekortsordningen til sygeplejen. Det er vigtigere, at den ældre med skinnebenssår får skiftet bandage, og at man får sin insulin, end at man får mulighed for at tage på tur. Jeg kan godt forstå, at Christiansborg-politikerne gerne vil beholde ordningen, men det vil kræve flere midler. Lige nu mangler vi for eksempel ni millioner kroner på vores sygeplejebudget,” siger Gitte Willumsen.