Partier tøver med holdning til omskæringsforslag

I næste uge skulle et borgerforslag om at indføre en 18-års mindstealder for omskæring af raske børn være drøftet i Folketinget, men et flertal af ordførere udskyder nu processen

”Socialdemokratiet støtter ikke et forbud mod omskæring af drenge. Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks diskussion med rigtig mange følelser ... Men for os er det afgørende hensynet til drengene, og her tror vi ikke på, at et forbud ville stille drengene bedre,” skriver Socialdemokratiets sundhedsordfører i en mail til Kristeligt Dagblad.
”Socialdemokratiet støtter ikke et forbud mod omskæring af drenge. Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks diskussion med rigtig mange følelser ... Men for os er det afgørende hensynet til drengene, og her tror vi ikke på, at et forbud ville stille drengene bedre,” skriver Socialdemokratiets sundhedsordfører i en mail til Kristeligt Dagblad.

For mindre end to år siden afviste et stort flertal i Folketinget at forbyde omskæring af drengebørn, men nu skal politikerne atter tage stilling til spørgsmålet. Bare ikke onsdag i næste uge, som ellers var planlagt.

Foreningen mod omskæring af børn, Intact Denmark, har fået 50.000 underskrifter til et forslag om en mindstealder for omskæring på 18 år, bortset fra omskæring af helbredsmæssige årsager. Denne gang er det sværere at få et klart svar på, hvad partierne mener, og udvalgssekretær i Sundheds- og Ældreudvalget Pernille Olesen Mønnike oplyser, at ”et stort flertal” af sundhedsordførerne har bedt om at få udskudt behandlingen. Det vides endnu ikke, hvornår forslaget, der vil hindre muslimske og jødiske drengebørn i at blive omskåret rituelt, tages op. Men skulle det få flertal, bliver det dog uden regeringens og Socialdemokratiets stemmer, lyder det fra partiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

”Socialdemokratiet støtter ikke et forbud mod omskæring af drenge. Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks diskussion med rigtig mange følelser. Og jeg vil også gerne slå fast, at vi bestemt ikke vil opfordre nogen til at få deres børn omskåret uden en medicinsk begrundelse. Men for os er det afgørende hensynet til drengene, og her tror vi ikke på, at et forbud ville stille drengene bedre,” skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

”Tværtimod risikerer vi, at børnene i stedet vil blive omskåret i det skjulte, eller at forældre vil få børnene omskåret i udlandet. Dermed risikerer flere børn at blive fejlbehandlet og få komplikationer. For os er det afgørende at sikre, at omskæring foregår under ordnede forhold og sikre, at der eksempelvis er en læge til stede under indgrebet,” forklarer han.

Hos Dansk Folkeparti oplyser sundhedsordfører Liselott Blixt, at hun forventer, at partiet vil have den indstilling, at man er imod et decideret forbud, men samtidig imod omskæring af drengebørn, som de vil arbejde på at forhindre. Alligevel har partiet fortsat ikke drøftet, præcist hvad udmeldingen bliver, når forslaget skal behandles.

Det samme gør sig gældende hos De Konservative, hvor sundhedsordfører Per Larsen dog understreger, at han regner med at stemme for indførelsen af mindstealderen på 18 år. I en sms til Kristeligt Dagblad skriver Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre, at de mangler at drøfte sagen i gruppen. Sundhedsordfører for Alternativet Susanne Zimmer oplyser, at partiet har fritstillet sine medlemmer.

Hos SF siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, at et manglende notat fra Sundhedsstyrelsen er skyld i, at man har bedt om at få behandlingen udskudt.

”Det er rigtigt, at der findes meget viden på området, men vi skal være helt sikre på, hvad der er viden, og hvad der er rygter og myter,” siger hun.

Alligevel understreger hun, at SF vil arbejde for, at forslaget bliver til virkelighed. Dog med den præcisering, at 18-årsmindstealderen udelukkende skal gælde drenge, da det allerede er strafbart at omskære piger i Danmark.

”Det er ikke sådan, at man afskærer sig sin religiøse tradition, fordi man venter, til man bliver 18, og i flere jødiske og muslimske samfund har jeg lyttet mig frem til, at det godt kan fungere, at det er noget, man træffer beslutning om senere hen,” tilføjer hun.

Lena Nyhus, der er forkvinde for Intact Denmark, som har udformet borgerforslaget, understreger, at man vil fortsætte med at arbejde for en aldersgrænse for omskæring, selvom forslaget skulle blive nedstemt, når det på et tidspunkt bliver drøftet.

”Vi stopper ikke, før børnene er beskyttet. For os er det ligegyldigt, hvilket køn børnene har, eller hvilken kulturel baggrund de har. For os handler det bare om, at man ikke skal skære i raske børn,” siger hun.

Artiklen er rettet den 26. november klokken 16.34. Tidligere i denne artikel stod der i faktaboksen, at den finske regering vil arbejde imod omskæring af raske børn, der var oversat fra regeringsprogrammet, hvor der blandt andet står ”cosmetic, nonmedical surgeries on young children’s genitals will no longer be performed”. Det finske sundhedsministerie har senere oplyst, at teksten i programmet omhandler piger, hvorfor faktaboksen nu er rettet. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.