Prøv avisen

Patienter med brystkræft forlænger livet

Kvinder med hormonfølsom brystkræft lever længere, hvis de behandles med en såkaldt aromatasehæmmer. Det største fremskridt i ti år, siger dansk professor. - Foto: Crystal Woroniuk/stock.xchng.

Kvinder med hormonfølsom brystkræft lever længere, hvis de behandles med en såkaldt aromatasehæmmer. Det største fremskridt i ti år, siger dansk professor.

Et nyt håb er vakt hos patienter med brystkræft. Resultater fra en international undersøgelse viser, at behandling med en såkaldt aromatasehæmmer forlænger livet hos de kvinder, som får brystkræft efter overgangsalderen. Herhjemme får omkring 1500 kvinder hvert år glæde af den nye behandling.

Professor og overlæge Henning T. Mouridsen, onkologisk afdeling på Rigshospitalet siger, at det er en stor tilfredsstillelse, at lægerne nu kan fortælle patienterne, at der findes en behandling, som er bedre end den, der er blevet brugt gennem mange år.

- Det er med mine øjne det største fremskridt inden for antihormonel behandling af brystkræft i ti år, siger Henning Mouridsen, som netop har offentliggjort undersøgelsen på en konference i Texas, USA.

Cirka 8000 kvinder fra 27 lande har deltaget, heraf 1396 danske. Patienterne blev delt i to grupper, hvor den ene fik den traditionelle behandling med Tamoxifen, mens den anden blev behandlet med aromatasehæmmeren Femar. Resultatet viste, at kvinderne i Femar-gruppen reducerede risikoen for at dø med 13 procent og risikoen for tilbagefald med 12 procent. Desuden faldt risikoen for spredning af kræften med 15 procent i sammenligning med standardbehandlingen.